Ten Have per direct weg uit RvC van Ajax

Voorzitter Steven ten Have is gisteren per direct teruggetreden uit de raad van commissarissen van Ajax. Ook Paul Römer heeft afstand gedaan van zijn commissariaat. Ze hebben besloten niet langer hun eigen opvolging af te wachten, zo maakte Ajax gisteren bekend.

De raad van commissarissen bestaat nu nog uit Marjan Olfers, Edgar Davids en Johan Cruijff, het minimumaantal commissarissen voor een structuurvennootschap. Zij zullen pas vertrekken als er opvolgers zijn gevonden.

De vier commissarissen die in conflict raakten met Cruijff kondigden op 9 februari al aan ‘gefaseerd’ terug te zullen treden. Zij deden dat nadat het Amsterdamse hof begin februari de benoeming van beoogd algemeen directeur Louis van Gaal als niet-rechtsgeldig beoordeelde. Ook Cruijff, die het proces tegen de aanstelling van Van Gaal had aangespannen omdat hij daarbij niet gekend was, zei terug te zullen treden. „Maar niet als eerste”, zei hij vorige maand.

Ten Have en Römer zouden als eerste commissarissen vertrekken. Het was de bedoeling dat er voordien al kandidaat-commissarissen zouden zijn aangedragen door de vereniging Ajax, de grootaandeelhouder van de NV. Dat is tot op heden niet gebeurd. De opvolging verloopt volgens een ingewijde „stroef” en „dat is niet verwonderlijk, als je ziet wat er de afgelopen tijd is gebeurd”.

Vanavond komt de bestuursraad van Ajax voor het eerst bijeen sinds deze vorige week tot zeven leden werd aangevuld op de algemene ledenvergadering. De bestuursraad is een samenvoeging van de ledenraad en het bestuur van de vereniging Ajax en is vertegenwoordiger van de grootaandeelhouder op aandeelhoudersvergaderingen.

Voorzitter van de bestuursraad Hennie Henrichs, belast met de taak om kandidaat-commissarissen te vinden, was niet bereikbaar voor commentaar. Voormalig ledenraadslid Theo van Duivenbode, oud-speler van Ajax en Feyenoord zou de eerste kandidaat-commissaris zijn die door de vereniging wordt aangedragen, zo meldde Voetbal International vorige week.

In zijn column in De Telegraaf liet Cruijff gisteren opnieuw optekenen dat de zittende commissarissen Ajax „in een wurggreep” houden. „Voor de toekomst van de club is dit onacceptabel.” Ook stuurde hij aan op het aanstellen van een interim-directeur zolang er geen nieuwe raad van commissarissen is om een algemeen directeur te benoemen.

Als de bestuursraad geschikte kandidaat-commissarissen heeft gevonden kan er, met inachtneming van een verplichte periode van 42 dagen, een aandeelhoudersvergadering bijeengeroepen worden. Daar kunnen de zittende commissarissen Olfers, Davids en Cruijff de kandidaten voordragen aan de aandeelhouders. Dat zal dus niet eerder dan in mei gebeuren.