Teeven wil levenslang toezicht op uitbehandelde tbs’er

Fred Teeven wordt geïnterviewd door de NOS over zijn wetsvoorstel. Screenshot NOS-video

Daders van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven moeten voortaan levenslang in de gaten worden gehouden. Zo moet worden voorkomen dat uitbehandelde tbs’ers opnieuw de fout in gaan. Een wetsvoorstel daarover stuurt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vandaag naar de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) blijkt dat het percentage tbs’ers dat in herhaling valt, over langere tijd fors toeneemt. Onder zedendelinquenten is dat drie jaar na vrijlating al 10,1 procent. Dat aantal loopt verder op naar 30,5 procent na achttien jaar.

Ook andere misdadigers blijken na hun straf opnieuw de fout in te gaan. Na drie jaar is dat 9,5 procent tot 20,5 procent na achttien jaar.

Naast een levenslang toezicht moet de voorwaardelijke beëindiging van dwangverpleging niet langer aan een maximum worden gebonden. Ook wil Teeven dat er levenslange verboden op drugs, alcohol of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en reizen kunnen worden uitgedeeld. Rechters moeten na enkele jaren beslissen of zo’n maatregel nog nodig is.

Het toezicht moet gedaan worden door reclassering of politie. Volgens Teeven is daardoor zo’n 18 tot 44 extra man personeel in 2025 nodig.

    • Marije Willems