‘Syrische opstand kostte al negenduizend mensen het leven’

Midden-Oostengezant van de VN Robert Serry. Foto AFP / John Thys

Het totaal aantal doden dat is gevallen bij de Syrische opstand tegen president Assad die nu een jaar duurt, is negenduizend. Dat is de nieuwste schatting van de Verenigde Naties.

“Geloofwaardige schattingen gaan nu uit van een dodental dat meer dan negenduizend is”, zei Robert Serry, de Midden-Oostengezant van de VN vandaag tegen de vijftien landen tellende Veiligheidsraad. “En het geweld gaat door. We moeten daar een einde aan maken en voorkomen dat het nog verder escaleert.”

De vorige keer dat de VN zich over een dodental uitspraken, was het nog achtduizend. Een Syrische mensenrechtenorganisatie rept nu van 9.734 doden, zegt persbureau AFP: 7.056 burgers en 2.678 soldaten van de troepen van Assads regime.