Syrië schaart zich achter vredesplan Annan

Syrië heeft in een brief aan Kofi Annan gezegd akkoord te gaan met zijn vredesplan. Foto AP / Ng Han Guan

Syrië gaat akkoord met het vredesplan van Kofi Annan, de Syrië-gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga. Dat staat in een brief aan Annan, zo meldt zijn woordvoerder.

Annan ziet de brief van Syrië als een positieve stap op weg naar een oplossing voor het conflict.

Annans plan stelt onder meer een dagelijkse gevechtsstop van twee uur voor. Dit moet hulpverleners in staat stellen gewonden te evacueren en humanitaire hulp te leveren. Daarnaast moet er een politieke dialoog worden gestart om een oplossing voor het conflict te bewerkstelligen, aldus Annan.

Annan in China voor steun vredesplan

Annan is vandaag in Peking om te proberen China achter zijn vredesplan te krijgen. Annan arriveerde in China na een bezoek aan de Russische president Dmitri Medvedev in Moskou. Daar zei hij dat er geen deadline is voor het beëindigen van de Syrische impasse, maar dat het conflict zich niet eindeloos kan voortslepen. In Peking spreekt Annan met ambtenaren van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken en later vandaag met premier Wen Jiabao.

De opstand in Syrië begon in maart vorig jaar. Volgens de VN heeft het geweld al aan zeker achtduizend mensen het leven gekost.

Syrië hoog op de agenda op top in Bagdad

In de Iraakse hoofdstad Bagdad is vandaag een Arabische topconferentie begonnen, waarbij de kwestie-Syrië hoog op de agenda staat. Volgens de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari moeten de Syrische oppositiestrijders één strategie overeenkomen om een einde te maken aan de nu een jaar durende crisis in het land. Vandaag wordt in Bagdad een ministersconferentie gehouden en donderdag komen de Arabische leiders bijeen.

Wat kunnen we verwachten van de top?

NRC-buitenlandredacteur en Midden-Oostenspecialist Carolien Roelants:

“Westerse leiders verwijzen vaak naar het Arabische plan voor Syrië, dat met name oproept tot het onmiddellijke opstappen van president Assad, en suggereren daarmee Arabische eenheid. Maar in werkelijkheid zijn de Arabische landen verdeeld. De Golfstaten willen zo snel mogelijk af van Assad, in de eerste plaats om zijn bondgenoot Iran een zware slag toe te brengen. Maar Irak is erg bezorgd dat er daarna een conservatief-sunnitisch bewind in Damascus aan de macht komt. Welke invloed zou zo’n regime hebben op de sunnitische minderheid in Irak en wat zouden de gevolgen zijn voor de wankele Iraakse veiligheid? Daarom heeft premier Maliki de laatste tijd juist toenadering gezocht tot Assad.

“Meer landen zitten niet op één lijn met de Golfstaten over Syrië: Libanon, Algerije en Egypte nemen een voorzichtiger houding in. Syrië zelf is geschorst als lid van de Arabische Liga en is niet uitgenodigd. De Iraakse regering heeft al laten doorschemeren geen nieuwe resolutie over Syrië te verwachten.”