Lokale bronnen melden Syrische inval Libanon - ‘speldenprikje’

Syrische strijders zijn het noorden van Libanon binnengevallen. Ze verwoesten gebouwen en zijn slaags geraakt met Syrische rebellen die naar het buurland zijn gevlucht, zo melden bewoners aan persbureau Reuters. De berichten worden niet officieel bevestigd.

De Syrische troepen zouden een paar honderd meter over de grens met Libanon zijn opgerukt, aldus lokale bronnen.

Abu Ahmed, een 63-jarige bewoner van het berggebied Mashareaa al-Qaa:

“Meer dan 35 Syrische soldaten hebben de grens overgestoken en zijn begonnen met het verwoesten van huizen.”

Een andere bewoner zei dat de soldaten - sommige reden in gepantserde voertuigen - raketgranaten afvuurden en met de rebellen vochten met zwaar machinegeweer.

Inval moet niet al te massaal worden voorgesteld

Volgens een veiligheidsbron in de Libanese hoofdstad Beiroet vinden er gevechten plaats in het slecht gemarkeerde grensgebied. Hij kon niet bevestigen dat troepen Libanon waren binnengevallen.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants moet de inval niet al te massaal worden voorgesteld.

“Van een grootschalige legerinval is geen sprake. Het gaat om slechts een stuk of dertig rebellen. Dit soort kleinschalige invallen komen bij de grens over en weer wel vaker voor. Het zijn speldenprikken.”


Grotere kaart weergeven

Syrië hoog op de agenda op top in Bagdad

In de Iraakse hoofdstad Bagdad is vandaag een Arabische topconferentie begonnen, waarbij de kwestie-Syrië hoog op de agenda staat. Volgens de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari moeten de Syrische oppositiestrijders één strategie overeenkomen om een einde te maken aan de nu een jaar durende crisis in het land. Vandaag wordt in Bagdad een ministersconferentie gehouden en donderdag komen de Arabische leiders bijeen.

Turkse luchtvaartmaatschappij wil niet meer vliegen op Syrië

Turkish Airlines wil vanaf zondag niet meer vliegen op Syrië, zo maakte de maatschappij vandaag bekend. Het besluit komt nadat de Turkse regering besloot de Turkse ambassade in Damascus te sluiten en Turkse burgers adviseerde het door geweld geteisterde land te verlaten. Vluchten naar Damascus en Aleppo worden stopgezet.

Annan in China voor steun vredesplan

Oud-VN-topman Kofi Annan, die nu namens de VN en de Arabische Liga optreedt als bemiddelaar in Syrië, is vandaag in Peking om te proberen China achter zijn vredesplan te krijgen. Annan arriveerde in China na een bezoek aan de Russische president Dmitri Medvedev in Moskou. Daar zei hij dat er geen deadline is voor het beëindigen van de Syrische impasse, maar dat het conflict zich niet eindeloos kan voortslepen. In Peking spreekt Annan met ambtenaren van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken en later vandaag met premier Wen Jiabao.