Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Student krijgt celstraf na racistische tweets over voetballer Muamba

Bolton Wanderers-speler kreeg Fabrice Muamba kreeg ruim een week geleden een hartaanval tijdens de kwartfinale van de FA Cup. Foto AFP / Olly Greenwood

Een Britse student die heeft toegegeven dat hij racistische opmerkingen op Twitter heeft geplaatst over voetballer Fabrice Muamba moet 56 dagen de cel in.

De 21-jarige Liam Stacey uit Pontypridd verscheen gisteren voor de rechter wegens tweets die hij plaatste over Muamba, de speler van Bolton Wanderers die onlangs op het veld een hartaanval kreeg. De 23-jarige voetballer ligt nog altijd in het ziekenhuis.

Stacey, een student van de Swansea Universiteit, werd gearresteerd na klachten van andere Twitter-gebruikers over tweets die hij plaatste kort nadat middenvelder Muamba tijdens de kwartfinale van de FA Cup was ingestort. Zo schreef hij in één van zijn eerste tweets:

‘LOL Fuck Muamba. He’s dead!!! Haha’

Hij beweerde in eerste instantie dat zijn Twitter-account gehackt was en probeerde de tweets te verwijderen, meldt de BBC. Stacey meldde het volgende op zijn Twitter-account, die inmiddels is verwijderd:

Voor de rechter gaf hij later toe dat de tweets wel degelijk van hem afkomstig waren. Tegenover de politie verklaarde hij dat hij dronken was toen hij deze plaatste.

Stacey werd in eerste instantie op borgtocht vrijgelaten in afwachting van de uitspraak van de rechter, en mocht geen sociale netwerksites als Twitter meer gebruiken.