Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Staal verzweeg Vestia-debacle intern

Nieuwbouw van Vestia in Den Haag.
Nieuwbouw van Vestia in Den Haag. Foto NRC / Bas Czerwinski

Vestia-bestuurder Erik Staal heeft de financiële ramp bij de woningcorporatie lange tijd verzwegen voor zijn eigen raad van commissarissen. De interne toezichthouders werden pas eind november vorig jaar ingelicht. Dat is ruim twee maanden nadat Vestia met een noodlening ruim 1 miljard euro had bijgestort bij banken als extra onderpand op risicovolle renteverzekeringen (derivaten).

Dat zegt Vestia-commissaris Susan Baart vandaag in NRC Handelsblad in een gezamenlijk interview met haar echtgenoot Peter Noordanus, oud-commissaris bij Vestia en burgemeester van Tilburg. Baart en Noordanus verdedigen zich tegen de kritiek op hun betrokkenheid bij de financiële problemen van Vestia. Baart:

“Ik vind dat Staal ons eerder had moeten inlichten. Dat had de zaak een stuk overzichtelijker gemaakt.”

Ook de toenmalige president-commissaris Siwart Kolthek en commissaris Nico Dijkhuizen bevestigen dat ze pas zijn ingelicht vlak voor een vergadering op 30 november 2011. Uit de vergaderstukken bleek dat er een probleem was, waardoor Vestia kon omvallen. “Het kwam redelijk onverwachts”, zegt Kolthek.

Vestia geeft geen commentaar zolang het forensisch onderzoek naar de zaak loopt, zegt de woordvoerder van de corporatie. Erik Staal is opgestapt nadat de Vestia-crisis eind januari bekend werd. Hij is niet bereikbaar voor commentaar.

Vestia moest 26 september vorig jaar 1,05 miljard euro bijstorten bij banken. Op de hoogte waren wel het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeentenbesturen van Rotterdam en Den Haag die borg stonden voor de noodlening. Ook de financiële toezichthouder, het Centraal Fonds Volkshuisvesting, wist van de problemen.

De commissarissen waren er verder niet van op de hoogte dat Vestia in 2011 nog voor 3,5 miljard euro aan nieuwe renteverzekeringen had afgesloten. Baart:

“Het eindresultaat was een stuk hoger dan wij wisten. De maatvoering was, zacht uitgedrukt, niet goed.”

In het interview met NRC Handelsblad ontkent Noordanus dat hij verantwoordelijk is voor het hoge salaris en de vertreksom van 3,5 miljoen euro voor Erik Staal. Baart benadrukt dat ze haar commissariaat niet aan haar man had te danken.

Lees het hele interview met Baart en Noordanus vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie.