Motie van wantrouwen tegen Schippers verworpen

De SP heeft vanavond een motie van wantrouwen ingediend tegen minister van Volkgezondheid Edith Schippers (VVD). De partij vindt dat de bewindsvrouw de Kamer willens en wetens onjuist heeft geïnformeerd over de kosten voor het organiseren van de Olympische Spelen. De motie haalde echter geen meerderheid.

Volgens de SP heeft Schippers een bedrag van acht miljard euro ‘onder de pet’ gehouden, schrijft persbureau Novum. “Deze minister heeft wat ons betreft geen steun meer”, concludeerde zij aan het eind van het debat. Haar motie werd mede ingediend door de Partij voor de Dieren. Tjeerd van Dekken (PvdA) voegde zich daarbij: “Wij hebben geen vertrouwen meer in de minister.”

Schippers ontkent dat ze loog over de kosten

Schippers ontkende tijdens het debat dat zij de Kamer onjuist heeft geïnformeerd. Het bedrag van acht miljard euro - afkomstig van het ministerie van Financiën - gaf volgens haar een te eenzijdig beeld, omdat de baten niet zijn meegerekend. Daarom is het niet in de brief terechtgekomen. Het bedrag is wel terug te vinden in een onderliggend rapport, stelde zij.

Gedoogpartij PVV eiste tijdens het debat een ‘mea culpa’ van de minister. Excuses bleven uit, maar Richard de Mos (PVV) nam genoegen met het antwoord. Schippers zei namelijk dat zij achteraf gezien uitgebreider op de kosten zou zijn ingegaan. “Dat is een hele dunne mea culpa. Maar hij is wel gedaan.” De regeringspartijen CDA en VVD steunen de bewindsvrouw eveneens.

‘Eens maar nooit meer’, zegt D66

GroenLinks, D66 en de ChristenUnie toonden zich ook uiterst kritisch over de gang van zaken. “Dit is echt een gevalletje van eens maar nooit meer”, zei Pia Dijkstra (D66). Dat zei ook Jesse Klaver (GL). Beide politici eisten een duidelijke toezegging van Schippers dat dit ‘eens maar nooit meer was’. De minister herhaalde daarop haar toezegging om het parlement in de toekomst breder te informeren.

Groenlinks stemde voor de motie, maar was daarmee alleen in het gezelschap van SP, PvdA en de Partij voor de Dieren, bleek na de stemming. Daarmee werd de motie verworpen.