Selexyz om de tafel met De Slegte over samenwerking

Boekhandel Scheltema van Selexyz in Amsterdam. Foto NRC / Maurice Boyer
Boekhandel Scheltema van Selexyz in Amsterdam. Foto NRC / Maurice Boyer Boekhandel Scheltema van Selexyz in Amsterdam. Foto NRC / Maurice Boyer

Selexyz en De Slegte praten over een verregaande samenwerking. De tweedehands boekenketen moet het noodlijdende Selexyz van de ondergang redden. Dat heeft bewindvoerder Jan Dingemans vanochtend tegen Radio 1 gezegd, zo meldt persbureau Novum.

“De Slegte was al eerder aan boord binnen Selexyz. Het heeft een kennisvoorsprong op andere partijen.” Hoewel De Slegte zeer serieus is, wordt er ook nog met andere partijen gesproken.

“Ik kan er niet veel over zeggen, maar ik heb bij meerdere partijen een goed gevoel. Er is licht aan het einde van de tunnel.”

Selexyz liet vorige week weten uitstel van betaling te hebben aangevraagd. Ondanks dat er een goed weekeinde is gedraaid, moet er snel gehandeld worden. “We kunnen zo niet overeind blijven. Er is hulp nodig. Het zal een kwestie van weken zijn”, aldus Dingemans.

De keten met vierhonderd werknemers heeft het al jaren moeilijk. De omzet in de traditionele boekhandel daalt en de organisatie kampt met een zware kostenstructuur. Twee jaar geleden werd Selexyz verzelfstandigd uit Boekhandelsgroep Nederland nadat de aandeelhouders geen perspectief meer zagen in het bedrijf.

Selexyz hoopt vanmiddag meer duidelijkheid te kunnen even over een mogelijke samenwerking met De Slegte.