Schiphol start proef met zelf scannen paspoort - half uur minder wachttijd

Vanwege dit soort drukte op luchthaven Schiphol zijn zelfscans voor paspoorten hard nodig. Foto AP / Evert Elzinga

Reizigers op Schiphol kunnen vanaf morgen zelf hun paspoort scannen. Het gaat vooralsnog om een proef. De maatregel is bedoeld om de lange wachtrijen bij de paspoortcontroles terug te dringen. Dat schrijft De Telegraaf.

De bedoeling is het systeem later dit jaar volledig in gebruik te nemen. Tegen die tijd moeten er ruim dertig volautomatische paspoortscans staan op de luchthaven. Reizigers hoeven dan niet meer in de rij te wachten tot een medewerker van de marechaussee hun paspoort bekijkt.

Reizigers die gebruik willen maken van de zelfscans dienen wel te beschikken over een nieuw Europees biometrisch paspoort. In dit type reisdocument zit een chip die werkt op basis van gezichtsherkenning. Via een camera wordt het gelaat van de reiziger vergeleken met de digitale foto die is opgeslagen op de chip van het paspoort.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers zal vanavond als eerste door de nieuwe controle gaan. De verwachting is dat de zelfscans reizigers op drukke reisdagen zomaar een half uur wachttijd kunnen schelen. Ook het online inchecken bespaart reizigers al enige jaren veel tijd op de luchthaven.