Scharrelei wordt geen schuurei - wie verzint een betere naam?

Foto NRC / Rien Zilvold

Scharreleieren blijven gewoon scharreleieren heten. Een motie van de Partij voor de Dieren om de naam ‘scharrelei’ in ‘schuurei’ te veranderen werd vanmiddag verworpen in de Tweede Kamer. Wie verzint er een naam die wél door de Kamer komt?

Volgens de Partij voor de Dieren zitten scharrelkippen hun hele leven in een schuur en is ‘schuurei’ daarom een betere benaming voor hun eieren. De partij vindt dat consumenten eerlijke informatie moeten krijgen over eieren die te koop zijn in de winkels en schrijft op z’n site:

Hennen die de ‘scharreleieren’ leggen, zitten hun hele leven met duizenden soortgenoten opgesloten in een donkere schuur. Ze moeten daar één vierkante meter aan ruimte delen met acht andere, dat is nauwelijks een A4tje per kip. Van scharrelen is dus helemaal geen sprake. De Partij voor de Dieren vindt dat er pas gesproken mag worden van scharrelen als de dieren gelegenheid hebben tot vrije uitloop. Die eis is er wél voor scharrelvlees.

Volgens PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand is het daarom “misleidend” om kippen die nooit naar buiten te komen ‘scharrelei’ te noemen. Ze noemt het uit oogpunt van dierenwelzijn “de slechtste eieren die in Nederland verkocht mogen worden als tafelei.”

De motie van Ouwehand werd gesteund door SP, PvdA, GroenLinks en D66. Goed voor in totaal 67 zetels, maar niet genoeg om het voorstel er door te krijgen. Zou het soms aan de naam liggen?

Wie verzint er een andere naam die wél door de Kamer komt?