Sarkozy krijgt zijn zin: beelden schietpartij Toulouse niet uitgezonden

Sarkozy roept Al-Jazeera de beelden van Mohammed Merah niet uit te zenden. Foto AFP / Kenzo Tribouillard

Al-Jazeera zal de beelden die Mohamed Merah van zijn moordpartijen maakte niet uitzenden. De Franse president Nicolas Sarkozy riep vandaag tv-zenders op daarvan af te zien. Merah schoot vorige week bij een Joodse school in Toulouse drie kinderen en een rabbijn dood en filmde dat, net zoals hij deed bij de andere moorden die hij pleegde.

Update 14.04 uur: Al-Jazeera zendt beelden niet uit
Iets na tweeën vanmiddag meldde de producer van Al-Jazeera English op Twitter:

Twitter avatar evanchill Evan Hill Al Jazeera will not air the #Toulouse video. It does not add new information or meet our code of ethics. Full statement just went out on TV.

Ook schreef Al-Jazeera dit een paar minuten later op haar website en twitterde het televisiestation ruim een half uur later ook officieel:

Twitter avatar AJEnglish Al Jazeera English #AlJazeera not to air French killings video | It does not meet the network’s code of ethics for broadcast: http://t.co/hbtNg7dt #Toulouse

Al-Jazeera zei eerder ‘niet uit te sluiten’ dat het de beelden zou uitzenden

Een kopie van de beelden is naar Al-Jazeera gestuurd. De Arabische nieuwszender maakte eerder vandaag bekend “niet uit te sluiten” de beelden uit te zenden. Franse aanklagers hebben gezegd dat Merah ook zijn twee eerdere aanslagen (op Franse militairen) heeft gefilmd. De beelden zijn vorige week op een usb-stick per post naar Al-Jazeera gestuurd. De usb-stick bevat een 25 minuten durende compilatie van de moorden van Merah, in chronologische volgorde.

De 23-jarige Fransman werd doodgeschoten na een belegering van zijn huis die dertig uur duurde. Hij zei banden te hebben met Al-Qaeda. Die claim zou hij hebben herhaald in de brief die hij met de videobeelden verstuurde.

Zied Tarrouche, bureauchef van de Parijs-redactie van Al-Jazeera, zegt dat de beelden gefilmd lijken vanuit het gezichtspunt van de moordenaar, misschien met behulp van een camera om zijn nek. De beelden zouden wat instabiel zijn, maar verder van hoge kwaliteit.

De video is volgens Tarrouche na de schietpartij overduidelijk bewerkt. Onder de beelden zijn religieuze liederen en citaten uit de Koran gezet.