Raketdreiging N-Korea overschaduwt kerntop

Nieuwsanalyse

President Obama waarschuwt tegen nucleair terrorisme, maar heeft zijn handen vol aan het intomen van de ambities van kernmacht Noord-Korea.

Noord-Korea nam niet deel aan de top over nucleaire veiligheid, die gisteren en vandaag in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul werd gehouden, maar wierp wel een schaduw over de bijeenkomst.

De militaire en nucleaire ambities van Noord-Korea stonden niet eens op de agenda van de top, die officieel gewijd was aan bestrijding van illegale handel in nucleair materiaal en nucleair terrorisme. Maar de leiders van de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea hekelden alle drie in felle bewoordingen het Noord-Koreaanse plan om volgende maand een raket voor de lange afstand te lanceren.

President Obama gebruikte een apart gesprek met zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao om China aan ter sporen zijn invloed te gebruiken om de Noord-Koreanen van het plan af te brengen. De lancering doorkruist een afspraak die de VS en Noord-Korea nog maar een maand geleden maakten. In ruil voor Amerikaanse voedselhulp beloofden de Noord-Koreanen hun nucleaire programma stil te leggen en geen langeafstandsraketten meer te lanceren.

Nu zegt Pyongyang dat de lancering volgende maand geen militair doel heeft, maar alleen bedoeld is om een satelliet in omloop te brengen. De VS en Zuid-Korea zien er hoe dan ook een testvlucht in voor een raket die ook voorzien kan worden van een kernkop. Gisteren waarschuwde Obama Noord-Korea dat het land zich met zulke provocaties alleen maar verder isoleert. Zuid-Korea dreigt de raket te zullen neerhalen.

De Noord-Koreanen reageerden vandaag dat ze de lancering van de satelliet „nooit zullen opgeven”. Pyongyang verwijt Zuid-Korea een gebrek aan respect „dat zelfs dieren zou doen blozen”, omdat de periode van nationale rouw om het overlijden van leider Kim Jong-il, in december, nog niet voorbij is.

De 53 landen die deelnamen aan de top in Seoul benadrukten in een slotverklaring de verantwoordelijkheid van landen om te voorkomen dat nucleair materiaal in verkeerde handen valt. Maar over harde afspraken werden ze het niet eens.

Zo worden „landen die daartoe in staat zijn” in de slotverklaring „aangemoedigd” om voor 2013 vrijwillig maatregelen aan te kondigen om het gebruik van hoog verrijkt uranium, dat gebruikt kan worden voor het maken van wapens, te verminderen.

De top sprak zich niet uit over de vermindering van kernwapens, waar Obama sinds het begin van zijn presidentschap een streven van heeft gemaakt. Dat onderwerp staat naar verwachting wel op de agenda als Obama en Poetin elkaar in mei spreken, als Poetin weer president is.

Obama zei dat de wereld veiliger is door de afspraken die in Seoul zijn gemaakt. Maar hij zei ook dat nucleair terrorisme „een van de ernstigste bedreigingen van de internationale veiligheid” blijft. De volgende top over dit thema, de derde sinds Obama er het initiatief toe nam, wordt in 2014 gehouden in Nederland.