Prada-schoenen vindt u niet voor een tientje

Er bestaan bijna geen redenen om uw complete huisraad en garderobe niét tweedehands op de kop te tikken. Hergebruikte producten zijn immers duurzaam, kosten een fractie van de originele winkelprijs en wijken af van wat er in de standaard winkelstraten en woonboulevards te koop is. Maar opletten moet u wel.

1Weet wat u zoektTweedehands goederen zijn er in twee soorten. Nummer één komt van amateurverkopers die hun zolder hebben opgeruimd en elke vijftig cent mooi meegenomen vinden. Hun koopwaar vindt u in kringloopwinkels, bij rommelmarkten van kerken en verenigingen, en op Marktplaats. In dit genre bemachtigt u gerust een spijkerbroek voor 3 euro of een eettafel voor 12,50 euro.

Categorie twee wordt verkocht door professionele handelaren die alle rommel voor u weg gefilterd hebben. Zij bieden alleen kwalitatief hoogwaardige producten aan en wensen van de opbrengst hun boterham te beleggen. Dat kost uiteraard iets extra’s, dus de echte koopjesjagers zullen in deze categorie minder snel slagen. Dit soort vintage vindt u onder meer in hippe designervintagewinkels, op beurzen en vaker op eBay dan op Marktplaats.

Bedenk van te voren waarnaar u op zoek bent. Ga voor een zeldzame Eames-fauteuil vooral niet naar de door ‘Muziekvereniging Door Wilskracht Sterk’ georganiseerde vlooienmarkt in Achterveld (overigens wel een aanrader). En reken er evenmin op dat u Prada-schoenen voor een tientje zult vinden op Designer-vintage.com.

2 Neem de tijdVooral in het goedkopere segment is tijd van groot belang. Voor u op rommelmarkten of in kringloopwinkels eenmaal een meesterwerkje in handen hebt, zult u zich eerst een weg moeten banen door zeeën van porseleinen poezen, afstandsbedieningen, videobanden van Jurassic Park 1 tot en met 4 en incomplete puzzels. Ook Marktplaats vereist geduld. Tussen de 25.856 banken die Marktplaats op moment van schrijven aanbiedt, zit ongetwijfeld de juiste, maar de kans is groot dat u ’m pas op pagina 179 tegenkomt.

Maar áls u die ene parel eenmaal in handen heeft, zal de voldoening groot zijn. De dag dat ik voor omgerekend 13 eurocent een winterjas kocht in een kringloopwinkel te Viljandi, Estland, reken ik tot één van mijn gelukkigste.

3 Zorg dat het pastHet klinkt nogal logisch, maar kleding moét goed zitten en meubilair moét met de rest van uw inboedel matchen, wilt u er in de toekomst ooit nog gebruik van maken. Doordat ik deze vereisten wel eens wil negeren wanneer iets echt heel weinig kost, staat er in mijn kelder nog een rieten pauwstoel waar ik bovengronds eigenlijk helemaal geen ruimte voor heb. Maar hé, hij kostte maar vijf euro! Ook bezit ik een doos vol schoenen die een maat te klein zijn (alle vijftien euro of minder). Een te wijde jas die ik al drie jaar van plan ben in te nemen. En helaas nog heel veel meer.

Nog een praktische tip wat betreft de pasvorm: modematen zijn de afgelopen decennia nogal veranderd. Marilyn Monroe droeg maatje 36, maar zou tegenwoordig maat 40 of 42 moeten hebben. Ga bij oudere kleding dus niet klakkeloos af op de labeltjes.

4Val niet voor merknamenIk bezit een morsig zwart jasje dat volgens het labeltje van Yves Saint Laurent is. Nog nooit aangehad. Maar toen ik ’m jaren geleden in een Londense vintagewinkel zag hangen, kon ik alleen maar denken: „Hoera, ik kan Yves Saint Laurent betalen!” Het is daarom cruciaal uzelf vóór elke tweedehands aankoop de volgende vraag te stellen: Had ik enige interesse in dit product getoond als ik de volle mep had moeten betalen?

De rubriek ‘Spoedcursus’ biedthulp bij alledaagse bezighedenen problemen.