Pakistan bant Indiase spion 'Agent Vinod'

De Indiase James Bond, ‘agent Vinod’, kan een bom onschadelijk maken terwijl hij een helikopter bestuurt, dodelijke kogels ontwijken en zijn land van een nucleaire ramp redden. Maar hij kan niet in de bioscopen komen van het buurland Pakistan.

In een nieuw hoofdstuk van de lang lopende rivaliteit tussen beiden landen heeft Pakistan nu de Indiase James Bondfilm verboden, waarschijnlijk omdat de generaals en spionnen van Pakistan kritisch worden geportretteerd. Ze steunen de Talibaan en maken plannen om een nucleaire bomkoffer te laten exploderen in de hoofdstad van India.

De film kwam waarschijnlijk te dicht in de buurt van de realiteit – toegegeven, in de overdreven stijl van Bollywood.

Het is de vraag of het verbod veel uitmaakt. Indiase films zijn populair in Pakistan, maar bioscopen zijn er relatief dun gezaaid. Belangrijker voor de verspreiding van films zijn vaak illegale dvd’s. De eerste kopieën van ‘Agent Vinod’ zijn gisteren al gesignaleerd in verschillende Pakistaanse steden. (AP)