Over de haag

Blok on tour

Als prominent politicus kan je je beter niet buiten het Catshuis begeven. Te gevaarlijk. VVD-fractieleider Stef Blok zou gisteren in Drachten hebben gezegd dat de hypotheekrenteaftrek niet ter discussie staat tijdens de bezuinigingsonderhandelingen. Dat meldt de Leeuwarder Courant. Een Friese VVD’er betoogde op de partijbijeenkomst dat nergens in Europa nog zoveel aftrek bestaat. Dus moet er iets aan gebeuren. Dat zag Blok anders. Hij wees op de „extreem hoge belastingen” in Nederland. „Daarmee zijn we ook de enige in Europa”, citeert de Friese krant. Een aangepaste aftrek lijkt met deze passage niet van de baan, maar de verwarring was gesticht. Hypotheekrenteaftek taboe in het Catshuis, kopt de site. Rutte mocht meteen uitleg geven in de Kamer.

Jorritsma te laat

Burgemeester Annemarie Jorritsma (VVD) van Almere was al onderweg. Bos bloemen in de auto. Maar vlak voor ze bij de flat aankwam waar ze de 100-jarige bewoonster zou feliciteren, kon een fotograaf haar waarschuwen: de bejaarde dame was negen dagen nadat de afspraak met Jorritsma was gemaakt overleden.

Trotse Linda

Linda Voortman (GroenLinks) is trots. Ze ging onlangs op werkbezoek naar Zeeland. Een „mijpaal”, want Voortman is in alle provincies minimaal één keer geweest. Ze is er sinds 2010 mee bezig geweest. En ze is strijdbaar: „Zolang ik in de Kamer zit, blijf ik hiermee door gaan.” Waarvan akte.

#$@#Verhagen??!!##

Twitter maakt communiceren makkelijk. Korte, duidelijke boodschappen om de buitenwereld snel bij te praten. Althans, dat is het idee. Een mogelijke valkuil is het gebruik van te veel afkortingen. Want wat zou Margo Strijbosch, een van minister Verhagens topambtenaren hiermee toch bedoelen? „Morgen is het zover: Maxime Verhagen en Comm. Geoghegan-Quinn #IL2012 #h2020 #horizon2020 #Topsectoren.” Wie het weet, mag het zeggen.

Telegraaf knuffelt Uri

De Telegraaf bericht over de reis van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) naar de gedemilitariseerde zone aan de grens met Noord-Korea. Objectief en kritisch. Of niet? Er staat: „Het grensgebied vol wachtposten, prikkeldraad en landmijnen geldt als een van de best bewaakte grenzen ter wereld. Er vinden regelmatig schermutselingen plaats, meestal na provocaties van Noord-Koreaanse zijde.” Kennis van een verslaggever ter plaatse? Allerminst. De zinnen zijn overgenomen uit een persbericht van Buitenlandse Zaken. Net als de citaten van de minister: „Ik heb op de grens van vrijheid en dictatuur gestaan.”

Wie het laatst lacht....

De FNV kon er zelf smakelijk om lachen. Het ‘weglachfilmpje’ met premier Mark Rutte, die lacht terwijl gehandicapten worden getoond. Maar als het aantal klachten dat de Reclame Code Commissie bereikt representatief is voor de populariteit van het filmpje, zal het lachen de FNV wel vergaan. 150 klachten kwamen binnen. Meer dan gebruikelijk, verduidelijkt een woordvoerder.