Opnieuw zware klap voor Colombiaanse FARC - 36 doden

In beslag genomen explosieven van de FARC liggen klaar om te worden vernietigd. De FARC kreeg de afgelopen week twee zware klappen te verduren. Foto AFP / Luis Robayo

Het Colombiaanse leger heeft bij een luchtaanval op een guerrillakamp opnieuw tientallen FARC-rebellen gedood. Het is de tweede keer in minder dan een week tijd dat de FARC een forse klap wordt uitgedeeld.

Het offensief van het Colombiaanse leger volgt op een hinderlaag van de FARC twee weken geleden. Daarbij doodde de rebellengroep elf soldaten. Vorige week kwamen er bij bombardementen en gevechten al 39 FARC-rebellen om. Bij het bombardement van gisteren lieten 36 FARC-leden het leven.

Volgens de Colombiaanse legerchef Alejandro Navas ondergingen de rebellen training in het gisteren gebombardeerde guerrillakamp. Commando’s arresteerden vijf opstandelingen, onder wie drie vrouwen, en namen wapens en computers in beslag. Drie rebellen raakten gewond.

Navas kondigde aan dat de operatie “nog niet over” is. Hij benadrukte de “uiterst strategische aard” van de operatie. De legerchef wees beweringen dat aanvallen van het leger de vrijlating van de gevangenen in gevaar brengt van de hand. Volgens hem vallen de luchtaanvallen binnen de “regels van het conflict.”

De FARC maakte kortgeleden bekend dat zij hun laatste gevangenen gaan vrijlaten. De Colombiaanse rebellenbeweging FARC liet eind vorige maand op haar website weten ontvoeringen voor losgeld in de toekomst af te zweren. De FARC benadrukte in de verklaring echter de strijd tegen de Colombiaanse regering verder gewoon door te zullen zetten.