Olie gevonden in Kenia, 'meer dan 2 miljard vaten'

„Kenia heeft olie gevonden”, koppen vanochtend de voorpagina’s van alle Keniaanse dagbladen. In Oost-Afrika, en in Kenia in het bijzonder, vindt al langer een slag plaats tussen tientallen buitenlandse bedrijven voor exploratierechten voor olie en gas. Startsein was de vondst in Oeganda in 2006 van grote voorraden olie in een gebied dat qua grondstructuur lijkt op de plek waar in Kenia nu olie is aangetroffen.

Het Britse Tullow Oil vond in Kenia olie op ruim duizend meter diep in het noordwestelijke Turkana district bij het gehucht Kodekode. Volgens Kiratu Murungi, Kenia’s minister voor Energiezaken, gaat het om meer olie dan eerder in Oeganda werd aangetroffen. Tullow vond in West-Oeganda bij het Albertmeer olievelden ten grote van 2 miljard vaten. De eerste Oegandese olie zal volgend jaar worden opgepompt. De aandelen van Tullow stegen in London van 1.473 tot 1.570 pond na het nieuws over de Keniaanse vondst.

Al sinds 1930 wordt er in Kenia naar olie geboord maar nooit kwamen er grote voorraden aan het licht. De ontdekking van olie bij het Oegandese Albertmeer bracht daarin verandering. Olie-experts merkten op dat de grondsamenstelling in grote delen van Kenia leek op die van bij het Albertmeer. In staat van opwinding meldden tientallen grote en kleine maatschappijen zich voor onderzoek naar olie. In 2010 sloot de regering nog acht contracten af met ondernemingen, vorig jaar waren dat er achttien ter waarde van 250 miljoen dollar. Kleine maatschappijen gokken dat wanneer er eenmaal olie is gevonden, ze hun concessie kunnen doorverkopen.

„Oost-Afrika kan een nieuw centrum voor de internationale olie- en gassector worden”, voorspelde onlangs een Zuid-Afrikaans onderzoek bureau, Consultancy Africa Intelligence (CIA). Behalve in het Turkanadistrict wordt er bij Isiolo en Marsabit geboord evenals voor de kust bij het eiland Lamu. Behalve in Oeganda zijn er olievelden in Zuid-Soedan. In Tanzania troffen de Britse bedrijven Ophir Energy en BG Group 2.400 miljard kubieke meter gas aan. In Ethiopië in een gebied niet ver van het Keniase Turkana wordt naar olie geboord. En ook in Somalië, in de semi-autonome regio Puntland, werd eerder dit jaar olie gevonden.

Olie bij grens Oeganda