Nederlandse F-16’s gooien bommen in Afghanistan

Twee Nederlandse F-16’s hebben deze week in Afghanistan wapens ingezet bij het afslaan van een aanval op een Italiaanse legerbasis in de stad Farah. Bij de aanval door opstandelingen op de voorpost van de coalitietroepen kwam een militair uit Italië om het leven en raakten enkele anderen gewond.

Op verzoek van de Italianen kwamen twee Nederlandse F-16's in actie. Foto AFP / Mario Laporta

Twee Nederlandse F-16’s hebben deze week in Afghanistan wapens ingezet bij het afslaan van een aanval op een Italiaanse legerbasis in de stad Farah. Bij de aanval door opstandelingen op de voorpost van de coalitietroepen kwam een militair uit Italië om het leven en raakten enkele anderen gewond. Dat staat in het weekoverzicht van het ministerie van Defensie.

De twee Nederlandse F-16’s werden ingezet op verzoek van de Italianen vanwege een ‘heftig vuurcontact’. Er zijn ‘enkele bommen’ gegooid. Of er slachtoffers zijn gevallen bij de tegenaanval door de F-16’s, is onduidelijk. “De Italianen gaan over het verdere onderzoek daarnaar”, licht een woordvoerder van Defensie aan persbureau Novum toe. De opstandelingen staakten hun aanval na de Nederlandse hulp.

‘Mandaat staat ondersteuning toe als F16’s al in de lucht zijn’

De F-16’s zijn in Afghanistan om de politietrainingsmissie te ondersteunen, maar mogen volgens het mandaat onder specifieke omstandigheden in actie komen, legt NRC-redacteur Emilie van Outeren uit.

“Het is niet zo dat bondgenoten van Nederland kunnen bellen om te vragen of de Nederlandse straaljagers kunnen helpen. Als de F16’s echter al in de lucht zijn vanwege de ondersteuning van de politietrainingsmissie mogen ze volgens het mandaat wél in actie komen als bondgenoten daarom vragen. Dat is de constructie en de Nederlandse straaljagers zijn standaard uitgerust met munitie. Het is wel de eerste keer sinds Nederland van Uruzgan naar Kunduz is verhuisd dat Defensie bekendmaakt dat er munitie is ingezet.”

De F-16’s waren bezig met een reguliere verkenningsvlucht toen de Italiaanse militairen om hulp vroegen. Bij de noordelijke stad Mazar-e-Sharif zijn vier Nederlandse straaljagers gestationeerd. Sinds de gevechtsvliegtuigen daar zijn ondergebracht, hebben ze een aantal keer assistentie moeten verlenen. “Toen was laten zien dat we er zijn voldoende,” aldus de woordvoerder van Defensie.