Minder vrijheid bij keuze ziekenhuis

Als het aan minister Schippers ligt, hoeven zorgverzekeraars in de toekomst behandelingen niet te vergoeden wanneer de patiënt per se naar een ander ziekenhuis wil.

Rotterdam. Patiënten die naar een ziekenhuis gaan waarmee hun zorgverzekeraar geen contract heeft, lopen het risico dat ze de rekening vanaf 2013 zelf moeten betalen.

Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) wil dit regelen in een wijziging van de Zorgverzekeringswet, schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Nu moeten zorgverzekeraars de behandelingen die hun verzekerden ondergaan in ziekenhuizen waar ze geen contract mee hebben vrijwel volledig vergoeden. Verzekeraars moeten van Schippers alleen behandelingen inkopen bij goede en goedkope zorginstellingen. Ziekenhuizen die duur en niet goed zijn, zouden dan hun klanten verliezen.

Nu werkt dat echter nog niet zo, want verzekeraars vergoeden patiënten meestal nog 80 procent van de zorgkosten als ze naar een ziekenhuis gaan waarmee de zorgverzekeraars geen contract hebben. VVD en D66 hadden minister Schippers vragen gesteld over deze tegenstrijdigheid.

De wetswijziging geeft zorgverzekeraars een sterk argument om hun verzekerden te stimuleren alleen gebruik te maken van gecontracteerde ziekenhuizen. Zij mogen tegen hun klanten zeggen dat ze niets meer vergoed krijgen als ze voor een ander ziekenhuis kiezen. Voorwaarde is wel dat verzekeraars tijdig aan hun verzekerden bekendmaken met wie zij een contract hebben en bij welke ziekenhuizen mensen zelf moeten gaan betalen.

De wetswijziging heeft alleen betrekking op de zogeheten natura-polis. Wie zo’n verzekering afsluit, stemt ermee in alleen gebruik te maken van door de zorgverzekeraar gecontracteerde zorg, in ruil voor een lagere premie. Mensen die volledige keuzevrijheid willen, kunnen kiezen voor de duurdere ‘restitutie-polis’. Zo blijft de vrije artsenkeuze overeind, meent Schippers.

Erik Schut, hoogleraar economie van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit, vindt het goed dat Schippers dit aanpakt. Maar hij denkt niet dat zorgverzekeraars massaal stoppen met de vergoeding van zorg. „Want dan stappen hun klanten over naar de concurrent.”

Schut schreef onlangs met een collega-hoogleraar in Economisch Statische Berichten een kritisch artikel over de inconsistentie van het zorgbeleid. NRC