Malinezen klagen swingend

Amadou & Mariam. Gehoord: 26/3 Melkweg, Amsterdam. Herhaling: 27/3 Oosterpoort, Groningen.

Amadou en Mariam staan nagenoeg stil op het podium. Om hen heen is iedereen in beweging: twee soepele danseressen, de met een trommel tussen zijn benen lopende percussionist, de muzikanten achter keyboard en drums, de volle zaal. Motor van de deining zijn de blinde gitarist/zanger Amadou en de eveneens blinde zangeres Mariam, het Malinese echtpaar dat sinds een kleine tien jaar internationaal triomfen viert met hun versie van de West-Afrikaanse blues. Amadou & Mariam en hun vijf bandleden creëren een opwindend geluid, waarin de klaaglijke zang ondersteund wordt door in elkaar hakende drumritmes en de snelle gitaarpatronen van Amadou.

Omzwervingen langs Europese en Amerikaanse popfestivals leidden tot kennismaking met nieuwe collega’s. De weerslag daarvan is te horen op de volgende week te verschijnen cd Folila, waar bekende namen als Santigold, Jake Shears (van Scissor Sisters) en leden van TV On The Radio op te horen zijn. Het Malinese geluid en de invloed van deze zangers blijft mooi in evenwicht: de nieuwe stemmen zijn ondergeschikt aan de stuwing die Amadou & Mariam creëren, maar geven een opzwepend accent.

In Amadou & Mariams thuisland Mali vond vorige week een militaire staatsgreep plaats. Wellicht dat hun nieuwe nummer Africa Mon Afrique daardoor gisteravond nog iets klaaglijker klonk dan op de cd.