Libië moet schadevergoeding betalen aan gemartelde arts

Een Palestijnse arts die samen met vijf Bulgaarse verpleegkundigen acht jaar lang in een Libische cel zaten, moeten een schadevergoeding van een miljoen euro krijgen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald, meldt persbureau AP.

De arts Ashraf el-Hagoug en de verpleegsters zijn in Libië twee keer ter dood veroordeeld wegens het bewust besmetten van 426 Libische kinderen met het aidsvirus hiv. Hun veroordeling was echter gebaseerd op bekentenissen die de arts en de verpleegkundigen deden tijdens martelingen.

Het vonnis was internationaal omstreden, maar de toenmalige Libische leider Gaddafi weigerde lang om de Bulgaarse verpleegsters en de Palestijnse arts vrij te laten. Pas in juli 2007 kwamen ze, na druk van de Europese Unie en Frankrijk, vrij.

De advocaat van de in Nederland woonachtige Hagoug laat aan het persbureau weten dat Nederland en de Europese Unie erbij de nieuwe Libische autoriteiten op moet aandringen om de compensatie te betalen.

“Mijn client heeft het geld nog niet in zijn handen, maar deze uitsprak is een belangrijke stap richting compensatie.” - advocaat Liesbeth Zegveld

De zaak diende in Den Haag omdat daar de internationale rechtsinstellingen zijn gevestigd.

De NOS sprak met advocaat Zegveld.