Leers wil dat burgemeester meewerkt aan uitzetting Afghaan

Minister Leers is niet blij met de tegenstribbelende burgemeester Boot. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Minister Gerd Leers heeft Els Boot, de burgemeester van Giessenlanden, terechtgewezen. Boot verbood de politie gisteren om mee te werken aan de uitzetting van een asielzoeker. Leers is “onaangenaam getroffen” door haar suggestie dat het fataal zou kunnen zijn voor zijn achterblijvende echtgenote.

In een brief aan Boot geeft Leers aan ‘op korte termijn’ met Boot hierover te willen praten.

45-jarige man moet terug om vermoeden van oorlogsmisdaden

Het draait om de 45-jarige Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay uit het dorp Hoogblokland. Leers wil de man geen verblijfsvergunning geven omdat hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden. De afgelopen veertien jaar probeerde Naibzay een verblijfsvergunning te krijgen, maar het bleek tevergeefs. Hij moet na jaren procederen Nederland verlaten. Het vermoeden dat hij zich schuldig maakte aan oorlogsmisdaden is genoeg, schreven Derk Stokmans en Sheila Kamerman vandaag in NRC Handelsblad:

“De immigratiedienst weigert Naibzay een verblijf, omdat hij een zogenoemde ‘1F’er’ is. Dat betekent dat er een “ernstig vermoeden” is dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden. De basis van dat vermoeden: Naibzay was onderofficier bij de Afghaanse binnenlandse veiligheidsdienst toen de communisten daar nog aan de macht waren – anders dan in het strafrecht is bij asielwetgeving een ernstig vermoeden genoeg, en moet de asielzoeker dat vermoeden ontkrachten.”

Burgemeester is bang dat uitzetting voor opschudding zorgt

Maar volgens Boot, burgemeester van de Zuid-Hollandse gemeente Giessenlanden, kunnen zijn ernstig zieke vrouw en vier kinderen - die wel een verblijfsvergunning hebben - niet zonder hem. Ze sprong gisteren voor het gezin in de bres. Moet hij wel het land uit, dan bestaat het risico dat de vrouw “zichzelf iets aandoet”, zei ze gisteren bij Nieuwsuur. Ze is volgens de burgemeester zwaar depressief en suïcidaal.

De vreemdelingenpolitie staat echter onder het gezag van Leers; daar herinnerde de minister haar eerder al aan. Boot kan hoogstens zelfstandig actie ondernemen als de openbare orde in haar gemeente op het spel staat. Dat ze ‘een stevige brief’ kon verwachten, zei een woordvoerder van het ministerie vandaag al in NRC Handelsblad.