Kortkolom economie

Benzineprijs schiet door grens 1,85 euro

Amsterdam. De benzineprijs heeft vanmorgen een recordhoogte bereikt. Volgens de gemiddelde adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen, die consumentencollectief United Consumers heeft verzameld, moeten automobilisten nu 1,851 euro betalen, 0,4 cent meer dan een dag eerder. Voor diesel is de prijs gelijk gebleven op 1,517 per liter. Bij veel pompen ligt de prijs overigens lager, doordat zij geven korting op de adviesprijs. (Novum)

Fusie creëert grootste Spaanse bank

Amsterdam. De Spaanse Caixabank neemt haar kleinere rivaal Banca Civica over via een aandelenruil ter waarde van bijna een miljard euro. Met de fusie ontstaat de grootste bank van Spanje met een beheerd vermogen van 342 miljard euro. Bij beleggers kon de fusie niet direct op enthousiasme rekenen. Bij de opening van de beurs daalde de koers van Banca Civica meteen 12 procent, terwijl de koers van het aandeel Caixabank gelijk bleef. De fusie moet in het derde kwartaal van dit jaar zijn afgerond. (Novum/AP)

Schäuble vreest dat bankentaks niet lukt

Amsterdam. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, vreest dat de invoering van een belasting op financiële transacties binnen de eurozone niet zal lukken. „We krijgen het niet voor elkaar”, zei hij gisterenavond tegen persbureau Reuters. Schäuble hoopt dat enkele Europese landen later dit jaar nog wel een belasting op waardepapieren invoeren. Dat moet een uitgebreidere versie worden van de ‘stamp tax’ in Groot-Brittannië. (Novum)