Kortkolom buitenland

Legers Zuid-Soedan en Soedan slaags bij grens

Nairobi. Strijdkrachten van Soedan en Zuid-Soedan zijn sinds gisteren slaags in het grensgebied rond Heiglig. Volgens Zuid-Soedan bombardeerden Soedanese vliegtuigen de stadjes Jau en Panyakir waarna Zuid-Soedanese soldaten het omstreden grensgebied Heiglig binnentrokken en dit bezetten. Beide landen eisen Heiglig op maar het is de eerste keer dat Zuid-Soedanese soldaten Soedan binnenvallen en gebied innemen. Een top tussen presidenten van beide land volgende maand is afgelast na de uitgebroken gevechten. (NRC)

Piraten Somalië kapen schip bij Malediven

Colombo. Somalische piraten hebben het Iraanse vrachtschip MV Eglantine met 23 bemanningsleden gekaapt voor de kust van de Malediven. Dat hebben veiligheidsfunctionarissen van het eilandstaatje gezegd. Het is de eerste keer dat Somalische piraten een schip in de territoriale wateren van de Malediven, bijna 3.000 kilometer voor de kust van Somalië, hebben gekaapt. (AFP, BBC)

Leger Colombia doodt 36 FARC-strijders

Villavicencio. Het Colombiaanse leger heeft 36 strijders van de FARC gedood in een tweede grote aanval op de guerrillabeweging in korte tijd. De FARC-leden opereerden in Meta, een regio ten zuiden van de hoofdstad Bogotá. Vorige week werden 40 rebellen gedood nabij de grens met Venezuela. De FARC, de grootste guerrillagroep van Colombia, heeft de afgelopen jaren grote verliezen geleden, waaronder de dood van meerdere leiders. (AP, BBC)

Japan heeft nog maar één actieve kernreactor

Tokio. Van de 54 kernreactoren in Japan is er sinds gisteren nog maar een in bedrijf. De op een na laatste actieve reactor, sinds het ongeluk in Fukushima vorig jaar, is uitgeschakeld voor onderhoud. De laatste actieve reactor, op het noordelijke eiland Hokkaido, wordt in mei uitgeschakeld voor onderhoud. Deskundigen houden rekening met stroomtekorten in de zomer. (AP, Reuters)