Kortkolom binnenland

Rechtszaak Wilders niet voor Hoge Raad

Den Haag. De Hoge Raad zal zich niet buigen over de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders. De procureur-generaal gaat niet in op het verzoek van advocaat Gerard Spong om een zogeheten vordering tot cassatie in het belang der wet in te stellen: „Dit rechtsmiddel is niet bedoeld om achteraf vast te stellen of de uitspraak in de concrete zaak juist of onjuist is geweest.” Het besluit heeft geen gevolgen voor Wilders, aangezien zijn vrijspraak al definitief was. Het Openbaar Ministerie stelde geen hoger beroep in nadat de politicus vorig jaar werd vrijgesproken van groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen. (Novum)

Overval geldtransport leverde 12 miljoen op

Amsterdam. Bij de overval op het geldtransportbedrijf Brink’s, afgelopen zomer in Amsterdam, is circa twaalf miljoen euro buitgemaakt. Dat blijkt uit de tenlastelegging van het OM. Een verdachte staat volgende week voor de rechter. De daders gebruikten grof geweld. Zo werden explosieven gebruikt en werd met automatische wapens op agenten geschoten. Een vluchtauto ging op de A2 in vlammen op. Een tweede verdachte is onlangs opgepakt in België. Twee maanden daarvoor werd ook een overval gepleegd op een geldtransportbedrijf in Rotterdam. (Novum)

Zeven jaar geëist tegen therapeut Keith Bakker

Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen verslavingsdeskundige Keith Bakker voor seksueel misbruik van jonge vrouwen die bij hem in behandeling waren. De 51-jarige verslavingsdeskundige zou ontucht hebben gepleegd met negen vrouwen, onder wie twee minderjarigen. De kans dat hij in herhaling valt, is volgens het OM reëel. Justitie wil dat hem het recht wordt ontzegd om de komende tien jaar het beroep van hulpverlener uit te oefenen, en dat een deel van de schadeclaims van slachtoffers wordt toegewezen. (NRC)

Fraude bij helft van publicaties Stapel

Rotterdam. Bij twaalf van de twintig wetenschappelijke artikelen die psycholoog Diederik Stapel in 2009 en 2010 publiceerde, is sprake van wetenschapsfraude. Ook voor drie proefschriften die hij begeleidde, staat vast dat er gebruik is gemaakt van gefingeerde of gemanipuleerde data. Dat maakte de commissie die Stapels wetenschappelijk werk onderzoekt vandaag bekend. De commissie brengt na de zomer haar eindrapport uit, maar rapporteert tussentijds over haar bevindingen. Stapel werd vorig jaar ontslagen door de Universiteit van Tilburg. (NRC)

Schietpartij coffeeshop Heerlen eist één dode

Heerlen. Bij een schietpartij in de buurt van een coffeeshop in Heerlen is gisteren een man om het leven gekomen. De politie heeft drie verdachten uit Duitsland aangehouden. (Novum)