Moederbedrijf Selexyz failliet, maar boekhandels gered

Het moederbedrijf van Selexyz is failliet, maar de boekhandels kunnen worden gered. Dat zei de bewindvoerder van de boekhandelketen, Jan Dingemans, vandaag tegen persbureau Novum.

Boekhandel Scheltema van Selexyz in Amsterdam.
Boekhandel Scheltema van Selexyz in Amsterdam. Foto NRC / Maurice Boyer

Het moederbedrijf van Selexyz is failliet, maar de boekhandels kunnen worden gered. Dat zei de bewindvoerder van de boekhandelketen, Jan Dingemans, vandaag tegen persbureau Novum.

Eerder vandaag kwam naar buiten dat de winkels weer voorraad binnenkregen en dat het salaris van medewerkers uitbetaald wordt. Die kranen werden een aantal dagen geleden dichtgedraaid vanwege het dreigende bankroet. Een goed teken, zegt Dingemans: “De partijen hebben vertrouwen in de continuïteit van de winkels.”

Het faillissement van het moederbedrijf is wel nodig, omdat anders niet aan de betalingsverplichtingen, zoals het salaris van personeel, kan worden voldaan. De insteek van Dingemans is om in elk geval de zestien fysieke winkels van de keten overeind te houden. “We zijn met man en macht in de weer.”

Momenteel lopen gesprekken tussen Selexyz en tweedehandsboekenwinkel De Slegte, zei bewindvoerder Jan Dingemans eerder vandaag. Maar er zijn ook andere partijen die belangstelling hebben voor een overname, voegde hij daaraan toe. Eind van de week moet meer bekend worden over de toekomst van de Selexyz-winkels.

Selexyz liet vorige week weten uitstel van betaling te hebben aangevraagd. Er is een schuld van 15 tot 18 miljoen euro. Ondanks dat er een goed weekeinde is gedraaid, moet er snel gehandeld worden. “We kunnen zo niet overeind blijven. Er is hulp nodig. Het zal een kwestie van weken zijn”, aldus Dingemans eerder.