Hoge Raad: Groninger hiv-zaak over

De Groningse hiv-zaak moet over. Dat heeft de Hoge Raad vanmorgen bekendgemaakt.

In die zaak zijn twee mannen veroordeeld omdat ze vier slachtoffers hebben geïnjecteerd met bloed dat besmet is met hiv. De slachtoffers hebben daadwerkelijk hiv opgelopen.

Volgens de Hoge Raad heeft het gerechtshof in Leeuwarden onvoldoende uitgezocht hóé zij precies besmet zijn geraakt. In de periode waarin de slachtoffers zijn geïnjecteerd, vanaf augustus 2005, hebben ze volgens de verdachten ook onveilige seks met hen gehad.

De twee verdachten, Peter M. en Hans J., hadden van het hof in Leeuwarden in januari 2010 twaalf en negen jaar opgelegd gekregen voor zware mishandeling. Volgens het hof was bewezen dat de injecties tot de besmetting met hiv hadden geleid. De rechtbank had de twee mannen eerder alleen veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling. Daarvoor kregen ze negen en vijf jaar opgelegd. Een ander gerechtshof, in Arnhem, zal zich nu over de zaak buigen.

De verdachten organiseerden in 2005 en 2006 in Groningen seksfeestjes voor homoseksuele mannen. Deelnemers werden uitgenodigd via internet en homo-ontmoetingsplaatsen. Op de feestjes hadden aanwezige mannen beschermde en onbeschermde seks met elkaar.

De beide verdachten wisten dat zij zelf geïnfecteerd waren met hiv. Verdachte M. opperde het plan andere mannen te besmetten om onbekommerd seks te kunnen hebben.