Hoge Raad: Groningse hiv-zaak moet over

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de Groningse hiv-zaak opnieuw moet worden behandeld. Volgens de Raad is nog onvoldoende uitgesloten dat ieder slachtoffer zijn hiv-besmetting ook via onbeschermde seks had kunnen oplopen.

Hoofdverdachte werd in 2010 veroordeeld tot twaalf jaar cel

De zaak kwam aan het licht toen meerdere mannen uit Groningen in 2006 bij de politie meldden dat ze bij een seksfeest waren bedwelmd en geïnjecteerd met hiv-besmet bloed. De drie verdachten in de hiv-zaak kregen in 2010 in hoger beroep celstraffen tot twaalf jaar opgelegd. Hoofdverdachte Peter M. (50) werd veroordeeld wegens poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade. De rechtbank achtte bewezen dat hij vijf mannen op seksfeestjes met hiv-besmet bloed heeft geïnjecteerd en dat hij drie van hen seksueel heeft misbruikt terwijl ze onmachtig waren.

Onduidelijk of besmetting gevolg is van injectie of onbeschermde seks

De twee verdachten die de hoogste straffen kregen gingen in cassatie tegen de uitspraak van het hof. Ze maakten bezwaar tegen het door het hof vastgestelde causale verband tussen de injecties met geïnfecteerd bloed en de hiv-besmetting van de slachtoffers.

De Hoge Raad heeft de uitspraak van het hof van Leeuwarden nu vernietigd omdat het inderdaad niet duidelijk is of de besmetting heeft plaatsgevonden door de injectie van besmet bloed of dat die besmetting het gevolg is van onbeschermde seks met anderen.

“Het hof heeft vastgesteld dat in algemene zin de kans op besmetting met hiv door injecties met geïnfecteerd bloed veel groter is dan de kans dat dit via onbeschermde seks gebeurt. Dat levert wel het vermoeden op dat de verdachten de besmetting hebben veroorzaakt.

Maar het hof heeft niet vastgesteld dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de hiv-besmetting van ieder van de slachtoffers het gevolg is van onbeschermde seks met een besmet persoon. Dat de kans op hiv-besmetting door seks met derden veel kleiner is dan de kans op besmetting door het injecteren door de verdachten, betekent nog niet dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de besmetting het gevolg is van onbeschermde seks. Het hof heeft dus nog onvoldoende uitgesloten dat ieder slachtoffer zijn hiv-besmetting ook via onbeschermde seks had kunnen oplopen.” - verklaring Hoge Raad

In een nieuw proces wordt dit alsnog onderzocht. De zaken tegen de twee verdachten die in cassatie gingen moeten nu worden behandeld door het gerechtshof in Arnhem.