Hacker (17) pochte over inbraak bij KPN

Een 17-jarige jongen uit Barendrecht is vorige week aangehouden, nadat hij op een chatnetwerk had opgeschept over zijn inbraak op het KPN-netwerk. Het Openbaar Ministerie, dat de arrestatie gisteren bekendmaakte, verdenkt de jongen van het hacken van KPN op 16 januari. Hij heeft inmiddels bekend, meldt het OM vandaag.

Door een inbraak in een slecht beveiligde computer kreeg de hacker toegang tot honderden KPN-servers en dat zorgde voor een wekenlange ICT-crisis bij de telecomprovider. Uiteindelijk leidde de inbraak zelfs tot het afsluiten van 2 miljoen mailadressen van KPN-klanten, omdat KPN – naar later bleek ten onrechte – dacht dat er klantengegevens op straat waren komen te liggen.

Al kort nadat KPN aangifte deed van de inbraak, onderschepten Nederlandse internetrechercheurs een opvallend bericht in een chatkanaal: iemand pochte tegenover Koreaanse informaticastudenten over zijn hack bij KPN. Daarna werden de sporen van die gebruiker wekenlang gevolgd, totdat ze uiteindelijk te herleiden vielen naar een adres in Barendrecht. Bij de arrestatie, vorige week dinsdag, werden een versleutelde computer, twee laptops en harde schijven in beslag genomen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de jongen ervan dat hij ook heeft ingebroken op computersystemen van universiteiten in Japan, Zuid-Korea en Zweden. Ook zou hij een webserver beheren waarop gestolen creditcardgegevens verhandeld worden.

De Barendrechter zit twee weken in bewaring en heeft al bezoek gehad van een medewerker van de Raad van de Kinderbescherming. Tegelijk met zijn arrestatie werd in Australië een 16-jarige jongen aangehouden die met hem in contact zou hebben gestaan.