Google gooit het leven van Mandela online

Een computerscherm toont het Nelson Mandela Digital Archive. Foto AFP / Alexander Joe

In Johannesburg is vandaag het Nelson Mandela Digital Archive Project gelanceerd. Een site waarop honderden documenten, foto’s en video’s van de oud-president van Zuid-Afrika gearchiveerd zijn. Een soort online museum, aldus onze correspondent Peter Vermaas.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Het Mandela digital archive is in feite een museumpje. Ook zijn beroemde kalenders staan er op.

De site is een resultaat van een samenwerking tussen het Nelson Mandela Centre of Memory en Google, waarbij de laatste de kosten van 1,25 miljoen dollar op zich nam.

Het digitale archief is aan de ene kant echt een museum, waarbij je via verschillende periodes door het leven van Mandela kan scrollen. Aan de andere kant is het ook een database vol met waardevolle documenten. Zo staan onder andere de dagboeken die Mandela in gevangenschap bijhield online. Ook zijn er manuscripten van zijn autobiografie en brieven aan familieleden en medestrijders te lezen. En voor wie het handschrift van Mandela niet kan ontcijferen, er is ook gewoon een tekstversie beschikbaar.

De komende tijd zullen er nog meer gedigitaliseerde documenten online komen. Een goudmijn voor researchers, maar ergens misschien een beetje ongemakkelijk. Want ondanks verschillende valse doodverklaringen - onder andere door Bush en Twitter - leeft de 93-jarige oud-president nog.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Is het niet een beetje raar dat Mandela nog leeft en iedereen over zijn ‘heritage’ praat? Niettemin prachtig webplatform geloof ik.

In een soortgelijk project gooide Google eerder de Dode Zee-rollen online.