Gamegeschiedenis in HD

Game

The Jak and Daxter Trilogy

Van: Naughty Dog, Mass Media Voor: PlayStation 3 ****

The Jak and Daxter Trilogy is een geschiedenisles over de verschillende modegrillen in spelontwerp.

Als eerste is daar Jak and Daxter: The Precursor Legacy (2001), een ren- en springspel waarin je een kleurrijk landschap verkent en talloze kleine opdrachten uitvoert in ruil voor magische bollen. Verzamel er genoeg en een nieuw gebied wordt toegankelijk. Ontwikkelaar Naughty Dog speelt hier overduidelijk leentjebuur bij Nintendo en de populaire Super Mario-reeks.

Voor het tweede deel (Jak II, 2003) is het grote voorbeeld Grand Theft Auto 3: de schilderachtige wereld is grotendeels vervangen door een futuristische stad waarin je naar wens zwevende voertuigen mag lenen en (gewapend) missies uitvoert in opdracht van kleurrijke personages.

Deel drie (Jak 3, 2004) combineert ten slotte de ideeën van de eerste twee, maar houdt je veel meer aan het handje door opdrachten via verhaalscènes te presenteren. Er is veel minder keuzevrijheid.

Alle drie de spellen zijn in deze heruitgave opgepoetst voor HD-schermen en zien er vooral dankzij de (destijds ook al) vloeiende animatie modern uit. Al hebben vooral deel twee en drie een aantal frustrerende momenten die het verhaal stilleggen tot je ze foutloos voltooit, de games spelen nog steeds heerlijk.

    • Harry Hol