Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Figurant in stripverhalen

Figurant Jeff Johnson in Supergirl nummer 34

„Meestal sta ik gewoon in de menigte maar als ik tekst heb, is het helemaal geweldig”, vertelt Jeff Johnson. De 30-jarige Amerikaan vraagt sinds 2006 aan tekenaars of hij ‘te gast mag zijn’ in hun strips. Met succes: Johnson heeft al 33 optredens op zijn naam staan. Anderhalve week geleden verscheen hij in de serie Wolverine and the X-Men.

De stripfan vertelt aan de telefoon dat hij op het idee is gekomen door een oproep in de serie Ultimate X-Men. Lezers moesten foto’s insturen waarop ze verkleed waren als superschurk. Johnson besloot de tussenpersoon over te slaan en begon contact op te nemen met tekenaars. „Ik vraag alleen tekenaars die ik goed vind, of de tekenaar van een serie die ik leuk vind”, aldus Johnson. Zijn eerste verschijning was in nummer 37 van de serie Invincible, getekend door Ryan Ottley. Twee maanden later verscheen Walking Dead nummer 35 waarin een zombieversie van Johnson wordt aangereden. In een een nummer van de strip Blue Beetle ‘speelt’ hij een beveiligingsambtenaar, die op „maar liefst zes pagina’s” terugkeert. Op zijn site drawmein.com houdt Johnson nauwkeurig bij wie hem heeft getekend.

Soms vraagt een tekenaar om een foto in een bepaalde houding, maar meestal is Johnson met sikje en bril gemakkelijk te tekenen, zegt hij. Hij moet vaak lobbyen, maar het helpt dat hij inmiddels aardig wat optredens op zijn naam kan schrijven. „Soms gebruik ik peer pressure. Een aantal mensen heeft me getekend nadat bevriende collega’s dat hadden gedaan.”

Johnson heeft zijn project de eerste jaren geheim gehouden, uit angst dat anderen zijn idee zouden overnemen en tekenaars overspoeld raakten met verzoeken.

Heeft Johnson nog tips voor Nederlandse verslaggevers die ook wel in een strip willen verschijnen? Lachend: „Wees gewoon heel vriendelijk en beleefd. Ik denk niet dat ik een geheim heb. Ik ben gewoon georganiseerd, onder meer door tekenaars naar mijn website te verwijzen.”

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Maandag 26 maart 2012, pagina 20.