Ex-chef IMF DSK in Lille vervolgd als pooier

Justitie in Frankrijk heeft Dominique Strauss-Kahn, de voormalige directeur van het Internationaal Monetair Fonds, is in Frankrijk officieel beschuldigd van medeplichtigheid aan souteneurschap in een georganiseerde misdaadbende.

Dat gebeurde gisteravond nadat Strauss-Kahn, in Frankrijk bekend als DSK, ruim acht uur lang was ondervraagd door de politie in het Noord-Franse Lille, in het kader van een onderzoek naar een prostitutienetwerk rondom het Carlton-hotel.

Strauss-Kahn werd twee dagen eerder verhoord dan aanvankelijk gepland, omdat hij morgen in New York wordt verwacht voor de civiele rechtszaak die tegen hem is aangespannen door Nafissatou Diallo, het kamermeisje dat hem heeft beschuldigd van verkrachting in het Sofitel in New York.

DSK is niet aangehouden, maar moest 100.000 euro borg betalen. Hij mag geen contact hebben met de acht andere verdachten in deze zaak, onder wie aannemers, politierechercheurs en advocaten. Ook mag hij niet met de pers praten.

Strauss-Kahn ontkent volgens zijn advocaten niet dat hij aanwezig was bij ‘libertijnse avonden’ in Lille, Parijs en Washington, maar hij zegt nooit te hebben geweten dat op die seksfeestjes prostituees waren. Daarom gaan de advocaten in beroep tegen zijn inbeschuldigingstelling.

Iedereen die een prostitutienetwerk in stand houdt door seks te hebben met de prostituees, kan in Frankrijk beschuldigd worden van medesouteneurschap.

Strauss-Kahn riskeert een celstraf van twintig jaar en een boete van maximaal drie miljoen euro.

Zijn advocaat suggereerde gisteren dat de timing van het proces samenhangt met de Franse presidentsverkiezingen op 22 april. Strauss-Kahn is een prominente socialist. Voordat hij in opspraak raakte, gold hij als kansrijk uitdager van president Nicolas Sarkozy.