Evacuatie platforms Shell en Total na gaslek

Gas- en oliebedrijven Total en Shell hebben personeel van drie olieplatforms in de Noordzee uit voorzorg geëvacueerd. Reden voor de ontruiming is een gaslek op een booreiland van Total.

Het lek ontstond zondag onder het Elgin-platform van het Franse Total, ongeveer 240 kilometer ten oosten van de Schotse stad Aberdeen. Zondag besloot Total alle 238 medewerkers te evacueren en de productie stil te leggen.

Shell haalde gisteren en vandaag uit voorzorg een deel van het personeel weg van het Shearwater-platform (52 mensen) en het Noble Hand Deul-booreiland (68 mensen). Beide platforms liggen enkele kilometers van het Total-booreiland waar het lek ontstond.

Over de oorzaak van het gaslek heeft Total nog geen commentaar gegeven. Wel zei het olieconcern vandaag naar de bron van het lek te zoeken. Het Britse ministerie van Energie & Klimaatverandering liet weten dat er op het wateroppervlak een vlek van 2 tot 23,5 ton aan gascondensaat te zien was met een lengte van zes zeemijlen (11 kilometer).

Hoewel de olieproductie op de drie platforms sinds de evacuatie is stilgelegd, blijven de twee booreilanden van Shell operationeel. Op beide platforms zit nog 38 man personeel. Shell liet vandaag weten tot de preventieve ontruiming over te zijn gegaan vanwege de „heersende weersomstandigheden”. Het Nederlands-Britse concern zegt te wachten met de volledige hervatting van de werkzaamheden tot er meer duidelijkheid is over de omvang en risico’s van het lek. Total acht de kans dat het gas in brand vliegt klein, maar sluit niets uit. „We hopen dat het gas de komende dagen en weken niet productief is en vanzelf oplost”, aldus de veiligheidsmanager bij Total.

De Schotse kustwacht heeft het gedeelte van de Noordzee afgesloten voor schepen. (NRC)