Espresso met Kofi Annan

‘Het is niet mogelijk om een deadline te stellen voor het beëindigen van het geweld in Syrië,’ zegt VN-gezant Kofi Annan. ‘Maar het is ook niet toelaatbaar om het geweld oneindig lang door te laten gaan.’ Is het een niet in tegenspraak met het ander?

Foto AFP / Eric Feferberg

Assad

‘Het is niet mogelijk om een deadline te stellen voor het beëindigen van het geweld in Syrië,’ zegt VN-gezant Kofi Annan. ‘Maar het is ook niet toelaatbaar om het geweld oneindig lang door te laten gaan.’ Is het een niet in tegenspraak met het ander? ‘Jawel,’ zegt Annan. ‘Dat maakt de situatie zo schrijnend.’ Is er dan wel een oplossing? ‘Ik denk dat het belangrijkste is om nu een dialoog te starten,’ antwoordt de VN-gezant. ‘De Syriërs moeten zelf besluiten of president Bashar al-Assad af moet treden. Dat is niet aan mij.’ Maar wil Assad wel in dialoog gaan met de oppositie? ‘Ik denk dat ik uit ervaring spreek als ik zeg dat Assad niet graag met anderen praat.’

Syrië heeft officieel gereageerd op het vredesplan van de VN. Volgens zijn woordvoerder bestudeert Kofi Annan de reactie en zal hij snel antwoorden. ‘Ik kan eigenlijk al een antwoord geven,’ zegt de VN-gezant. ‘Het is dat ik al grijs ben, anders was ik het nu geworden.’ Was de reactie zo erg? ‘Assad is een verschrikkelijke man, dus het is niet zo vreemd dat zijn reactie verschrikkelijk is.’ Mag hij dat zeggen als bemiddelaar van de VN? ‘Mag Assad meer dan achtduizend mensen doden?’ zegt Annan. ‘Mag Assad landmijnen plaatsen op de route die Syriërs kiezen om het land uit te vluchten?’ Annan neemt een slokje espresso. ‘Het is een schoft,’ zegt hij. ‘En hij moet worden gestopt.’

    • Ernest van der Kwast