Enkele tientallen radicale moslims maken ‘jihadreis’

Het aantal radicaal-islamitische Nederlanders dat een zogenoemde ‘jihadreis’ naar het buitenland heeft ondernomen, bedraagt inmiddels „enkele tientallen”. De laatste jaren is sprake van toenemende animo, zo blijkt uit het kwartaalrapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

In een brief aan de Tweede Kamer zegt verantwoordelijk minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) dat het dreigingsniveau in Nederland nog steeds „beperkt” is. De kans op een terroristische aanslag in Nederland is volgens het rapport „gering, maar niet uit te sluiten”.

Bij jihadreizen gaan geradicaliseerde moslims naar strijdgebieden waar ze deelnemen aan lokale conflicten of getraind worden voor (gevechts)acties. Naast bekende jihadbestemmingen als Pakistan, Afghanistan en Somalië raken Libië, Egypte en Syrië in trek.

Door „toenemende professionalisering” van de organisatoren groeit het aantal deelnemers aan zulke jihadreizen nog steeds, zegt een woordvoerder van Opstelten.

Wat nu opvalt, is dat reizigers vaker daadwerkelijk op de plek van bestemming aankomen en dan wegwijs gemaakt worden door andere deelnemers. Sinds april 2010 bestraft Nederland deelname aan jihadreizen, maar overtreding van het verbod is lastig te bewijzen.

Jihadisme wordt in het rapport de „voornaamste bron van terroristische dreiging tegen Nederland” genoemd. Hoewel volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding jihadreizen vooral leiden tot gevaar op de plek van bestemming, kunnen Nederlanders die op jihadreis zijn geweest „hun opgedane strijdervaring gebruiken voor een aanslag in Nederland”. Daarvoor zijn op het moment geen concrete aanwijzingen.

Begin dit jaar leefde de aandacht voor Nederland op jihadistische websites kortstondig op toen een oud gerucht over een erotische film over vrouwen van de profeet Mohammed nieuw leven werd ingeblazen. Het leidde tot een bedreiging tegen de stad Amsterdam, vier demonstraties bij de ambassade in Tripoli en dreigementen tegen Nederlandse diplomaten op website Facebook. Uit het rapport: „Nederland blijft op het jihadistische netvlies staan als land dat islamvijandig is, moslims discrimineert, toestaat dat de islam en profeet worden beledigd en deelneemt aan (militaire) missies in islamitische landen.”

Volgens de rapporteurs zijn er „geen aanwijzingen” voor terroristische dreigingen uit andere ideologische hoeken tegen Nederland.