Egyptische agenten eisen het recht op een baard

Mogen diepvrome politiemannen in Egypte een baard dragen? Onder het bewind van president Hosni Mubarak was dit geen vraag: dat gebeurde gewoon niet. Maar Mubarak is weg, fundamentalistische partijen hebben in de verkiezingen 70 procent van de parlementszetels gekregen en nu is het een kwestie geworden waarover de rechter zich buigt.

Vorige maand vormde een groep politiemannen de beweging ‘Ik ben een bebaarde politieman’. Ze lanceerden op Facebook een campagne om het recht op het dragen van een baard af te dwingen. De politiemannen betogen dat hun geloof dit voorschrijft, ook al zou een baard in strijd zijn met de richtlijnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, wat zij overigens betwisten.

De autoriteiten waren niet blij. Zeventien van de politiemannen werden in rang teruggezet, zodat ze, aldus de krant Al-Masri al-Youm, niet meer met het publiek in aanraking konden komen. Nog eens tientallen agenten zijn geschorst.

De minister van Binnenlandse Zaken baseerde zich op een decreet van de hoogste sunnitische autoriteit in Egypte, groot-mufti Ali Gomaa, dat „het afscheren van een baard onderwerp is van geleerd debat” en dus niet is verboden. De minister, generaal Mohammed Ibrahim, heeft volgens de Saoedische zender Al-Arabiya verklaard dat „politiemannen er fatsoenlijk moeten uitzien, zoals iedereen die werkt in sectoren die met de veiligheid te maken hebben”.

De groep ‘Ik ben een bebaarde politieman’ laat het er niet bij zitten en heeft de rechter ingeschakeld. Interessant is dat salafistische – ultraconservatief-sunnitische – politici verdeeld zijn.

Nader Bakar, woordvoerder van de Nour-partij, zei dat de maatregelen tegen de politiemannen in strijd zijn met de islamitische regels en met de rechten van de mens. „Sommige westerse landen, zoals Groot-Brittannië, staan agenten toe baarden te dragen, dus waarom Egypte niet?” zei hij tegen Ahram Online. De Nour-partij kreeg bij de verkiezingen verrassend eenderde deel van de fundamentalistische stemmen.

Maar andere salafistische politici spraken zich uit tégen de baarden. Zij vrezen dat de baarden door het ministerie van Binnenlandse Zaken worden gebruikt als voorwendsel om een confrontatie met salafisten uit te lokken.

Redacteur Midden-Oosten