Ecowas schorst Mali na staatsgreep - ‘onmiddellijk macht weer overdragen’

Alassane Ouattara, de huidige voorzitter van het vijftien lidstaten tellende overlegorgaan Ecowas.
Alassane Ouattara, de huidige voorzitter van het vijftien lidstaten tellende overlegorgaan Ecowas. Foto AFP / Herve Barnus

Het regionale West-Afrikaanse overlegorgaan Ecowas heeft het lidmaatschap van Mali opgeschort. Ze sturen een delegatie naar het land naar aanleiding van de staatsgreep van vorige week.

Een groep militairen greep afgelopen donderdag de macht nadat ze het presidentieel paleis bestormd hadden. Ze waren ontevreden met president Amadou Toumani Touré, omdat die volgens hen niet genoeg wapens beschikbaar maakt voor de bestrijding van de Toeareg, een beweging die een onafhankelijke staat in het noordoosten van Mali eist. De beweging is verantwoordelijk voor ontvoeringen en aanvallen op verschillende steden in het noorden van het land.

De leiders van de Ecowas, die vandaag samenkwamen in Abidjan in Ivoorkust, hebben Mali met de schorsing elke vorm van inspraak ontnomen. Ze roepen de militairen op de macht onmiddellijk weer over te dragen. Vijf West-Afrikaanse staatshoofden (die van Ivoorkust, Benin, Burkina Faso, Niger en Liberia) zullen binnen 48 uur het land bezoeken om die eis kracht bij te zetten.

Ook andere internationale organen trokken hun handen af van Mali sinds de staatsgreep: de EU schort ontwikkelingshulp op en de VS weigeren nog langer militaire hulp te verlenen.

De coupplegers zeiden eerder dat ze op termijn de macht weer willen overdragen aan een democratisch gekozen regering. President Touré was in 1991 zelf de leider van de coup die dictator Moussa Traoré afzette en democratische verkiezingen invoerde.