Dit is de laatste foto van ons vieren

André Schröder (60), leraar wiskunde op een school voor havo/vwo school in Rotterdam:

„Deze foto is gemaakt in de bossen bij Ibbenbüren, Duitsland, op 4 april 1982. Mijn broers en ik (1) vierden die dag dat onze moeder precies zeventig jaar eerder in Ibbenbüren was geboren. Omdat we weinig foto’s van de vier broers samen hadden, maakten we deze foto. We wisten toen niet dat dit de laatste van ons vieren zou zijn. Ed (2) overleed drie jaar later op 34-jarige leeftijd; Huub (4) nog geen twee maanden later op 40-jarige leeftijd; Paul (3) elf jaar later, op 44-jarige leeftijd.

Ze zijn overleden aan een erfelijke ziekte. Daarover wisten we toen nog niets. Wel hadden we een vermoeden dat er iets aan de hand was. Ze konden bijvoorbeeld allemaal hun gewrichten overstrekken, maar een gentest bestond nog niet. Ed is op de operatietafel overleden, mijn twee andere broers op hun werk.

Pas onlangs hebben artsen ontdekt dat een deel van onze familie aan het AO-syndroom lijdt: bindweefselzwakte, dat onder andere kan leiden tot verwijdingen van de slagaderen. De aorta kan dan ‘klappen’, of de milt.

Een van mijn twee jongere zussen blijkt ook deze aandoening te hebben, evenals een nichtje. Ik heb het niet. Zijn de artsen er op tijd bij, dan kunnen ze je eraan opereren. Maar de artsen zitten nog in de ‘bestudeerfase’.

Op 4 april aanstaande is het dertig jaar geleden dat deze foto werd genomen, en honderd jaar geleden dat mijn moeder werd geboren. Voor mij is deze foto zéér dierbaar; als herinnering aan die bijzondere dag én als herinnering aan mijn drie te jong overleden broers.”