De mooiste boekhandel ter wereld hoeft (nog) niet dicht

Selexyz heeft het buitengewoon moeilijk. Vandaag werd een offer gebracht – faillissement van het moederbedrijf – om de zestien fysieke boekwinkels te kunnen redden. Dat betekent ook dat de mooiste boekhandel ter wereld niet dicht hoeft. Die staat in Maastricht.

Boekhandel Selexyz in de Dominicanenkerk. Foto NRC / Merlin Daleman

Selexyz heeft het buitengewoon moeilijk. Vandaag werd een offer gebracht - faillissement van het moederbedrijf - om de zestien fysieke boekwinkels te kunnen redden. Dat betekent dat ook de mooiste boekhandel ter wereld niet dicht hoeft. Die staat in Maastricht.

Sinds 2006 huist Selexyz Dominicanen in de ruim zevenhonderd jaar oude Dominicanenkerk die in het hart van de stad staat. Nadat het gebouw de sacrale functie verloor, deed het onder meer dienst als slangenhuis, fietsenstalling en carnavalstempel. In 2006 werd het een project van het Nederlandse architectenbureau Merkx + Girod - zij richtten de kerk in als moderne boekhandel. In 2007 won het ontwerp de Lensvelt Architect interieurprijs. Er is, naast de boeken natuurlijk, plaats voor signeersessies, debatten, interviews, exposities en muziekoptredens.

Boek(winkel)liefhebbers van over de hele wereld zijn het er al een tijdje over eens: de met boeken gevulde kerk in het uiterste puntje van Nederland behoort tot het rijtje met mooiste boekhandels ter wereld. Dé mooiste zelfs, schreef The Guardian in 2008. “Een tempel van boeken.” De website Flavorwire bevestigde die status enkele weken geleden nog maar eens.

Het hoofdkantoor van Selexyz werd vandaag failliet verklaard. Daardoor kan het UWV de ongeveer honderd mensen die daar werkten een uitkering toewijzen. De bewindvoerder van de keten, Jan Dingemans, ziet daarom nu kansen voor een doorstart van de winkels. Er lopen gesprekken met De Slegte en twee andere partijen over een eventuele samenwerking.

Meer foto’s van de winkel zijn hier te bekijken.