De Honds ideale basisschool is een digitale

Geen schoolvakanties meer en geen klaslokalen, een gebouw dat tien uur per dag geopend is, waardoor de ‘dure’ naschoolse opvang afgeschaft kan worden. Plus: flexibele lestijden, en op maat gesneden onderwijs voor leerlingen die allemaal zijn uitgerust met een iPad. Uiteraard zijn ook de leraren voorzien van deze veelgeprezen tabletcomputer.

Zo ziet de ideale basisschool van Maurice de Hond er dus uit.

In Amsterdam ontvouwde de opiniepeiler gisteren zijn toekomstdroom: de Steve Jobsschool, vernoemd naar de vorig jaar overleden grondlegger van elektronicagigant Apple. „Leren kan altijd en overal”, stellen De Hond en zijn mede-initiatiefnemers in hun manifest O4NT (Onderwijs voor een Nieuwe Tijd). Van de ouders wordt een actieve bijdrage verwacht bij de begeleiding van hun kinderen op de digitale snelweg.

De Hond, al jaren warm pleitbezorger van de digitale revolutie, liet zich bij zijn plannen onder meer inspireren door zijn tweejarige dochtertje. Die kan al aardig uit de voeten met de iPad, mede dankzij het groeiende aanbod van educatieve apps. Het huidige onderwijs is ingehaald door de tijd, meent De Hond: te klassikaal, te weinig toekomstgericht en amper oog voor de individuele leerling. Hij beschouwt de iPad als ‘een kennisversneller’, die daarom een vaste plaats in het onderwijs verdient.

De Hond en zijn mede-initiatiefnemers, onder wie onderwijskundige Luc de Vries, roepen ouders op om zich bij hen te melden. Gehoopt wordt dat in augustus volgend jaar de eerste vestiging kan worden geopend: een school voor kinderen van drie tot zeven jaar, vermoedelijk in Amsterdam. De Hond wil geen particuliere school opzetten, maar streeft naar een door de overheid bekostigde instelling, zodat ook kinderen van ouders met lage inkomens kunnen deelnemen.