Kamer veroordeelt PVV-meldpunt - ‘motie zonder consequenties’

De Tweede Kamer heeft de motie van D66-leider Alexander Pechtold tegen het Meldpunt voor overlast van Midden- en Oost- Europeanen aangenomen. D66 zelf, GroenLinks, PvdA, SP,CU, CDA en Brinkman stemden voor de motie en dus tegen het meldpunt.

Bij zijn vertrek uit de PVV verklaarde dat Brinkman dat hij onder meer moeite had met het meldpunt, omdat een groep mensen ‘onnodig wordt weggezet’. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold diende daarop een motie in waarin het meldpunt wordt veroordeeld. Een meerderheid schaarde zich vandaag achter de mening van D66 - en dus van Brinkman - dat door het meldpunt een hele groep mensen onnodig wordt weggezet.

‘Motie zonder consequenties’

Veel consequenties heeft deze motie echter niet, aldus Herman Staal, chef van de Haagse redactie van NRC Handelsblad. Met de motie probeerde Pechtold vooral aan te tonen dat Brinkman het kabinet niet altijd zal steunen. Staal:

“Het was een slimmigheidje van Pechtold om deze motie, én ook eentje over het dubbele paspoort, in te dienen. In de moties haalt hij Brinkmans uitspraken van vorige week over deze onderwerpen aan. Daarmee probeerde hij aan te tonen dat Brinkman het kabinet niet altijd zal steunen. Deze motie over het meldpunt stelt echter niet zoveel voor. Er wordt gesteld dat een hele groep mensen onnodig wordt weggezet, maar Rutte wordt bijvoorbeeld niet opgeroepen om afstand te nemen van het meldpunt. De truc van Pechtold heeft niet echt gewerkt. Brinkman liet meteen weten dat hij deze motie, die niet zo veel zegt, zou steunen en dat hij tegen de motie over het dubbele paspoort zal stemmen. Volgens Brinkman heeft Pechtold bij die motie zijn woorden veel scherper neergezet.”

CDA stemt voor motie, had al vanaf begin kritiek op meldpunt

Ook van het CDA was al bekend dat de partij grote moeite had met het door gedoogpartner PVV voorgestelde meldpunt. Dat het CDA nu voor de motie heeft gestemd zal de coalitie volgens Staal dan ook niet onder druk zetten. Staal:

“Het CDA was altijd al kritisch over het meldpunt en heeft zich ook in het Europees Parlement uitgesproken tegen het meldpunt. Deze motie gaat niet verder dan dat en heeft dus geen gevolgen.”

De SGP stemde tegen de motie en steunen dus de VVD en PVV in hun standpunt over het Meldpunt voor overlast van Midden- en Oost- Europeanen.

Het kabinet is, nu Brinkman uit de PVV-fractie is gestapt, voor veel van zijn beleidsvoorstellen niet alleen meer afhankelijk van gedoogpartner PVV, maar ook van de christelijke SGP. Door het vertrek van Brinkman hebben CDA, VVD en PVV één zetel te weinig voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

Tweede kamer wil brief van Rutte

Premier Rutte weigert tot nu toe een mening te geven over het meldpunt, omdat het een initiatief is van een politieke partij en niet van het kabinet. De Tweede Kamer wil nu per brief van Rutte horen hoe hij met de aangenomen motie zal omgaan.