Barendrechter aangehouden op verdenking van hacken KPN

De Nationale Recherche heeft vorige week dinsdag in Barendrecht een 17-jarige jongen aangehouden op verdenking van een digitale inbraak bij KPN in januari. Hij zou het computersysteem van het telecombedrijf met kwaadaardige software hebben beschadigd.

De verdachte verkreeg zo van enkele honderden servers de hoogste toegangsrechten. Dat meldt het Openbaar Ministerie. In Australië werd een 16-jarige hacker aangehouden die in contact stond met de Nederlandse verdachte.

De Nationale Recherche legde beslag op een versleutelde computer, twee laptops en gegevensdragers van de Nederlandse verdachte. Ze kwamen hem op het spoor nadat hij in een chatkanaal tegen studenten van de Korea Advanced Institute of Science and Technology (Kaist) had opgeschept over zijn inbraak. De verdachte is vermoedelijk ook binnengedrongen in computers van de Tokohu University in Japan, de universiteit van Trondheim in Noorwegen en de Kaist in Zuid-Korea. Bovendien lijkt de jongen een website te beheren waarop gegevens van gestolen creditcards worden verhandeld. NRC