Amnesty: vorig jaar fors meer executies

Het aantal uitgevoerde doodstraffen is vorig jaar met 28 procent gestegen, meldt Amnesty International. In 2011 werden tenminste 676 mensen geëxecuteerd, tegenover 527 in 2010. Het aantal terechtstellingen in het Midden-Oosten is met bijna 50 procent gestegen. Ten minste 1.923 mensen werden daar vorig jaar ter dood veroordeeld, terwijl minstens 18.750 mensen eind 2011 in de dodencel zaten.

Het aantal terechtstellingen ligt waarschijnlijk hoger, aangezien Amnesty alleen de executies meetelt die te verifiëren zijn. Zo stelt de mensenrechtenorganisatie dat er naar verwachting duizenden Chinezen zijn terechtgesteld, maar dat het aantal niet te controleren is omdat het een staatsgeheim betreft. China alleen al zou meer mensen terechtstellen dan de rest van de wereld samen.

Eenzelfde voorbehoud is van toepassing op Iran, waar Amnesty 360 executies telde. Amnesty zegt over rapporten te beschikken van geheime executies die het aantal bijna zouden verdubbelen. Onder de 360 geëxecuteerden rekent Amnesty drie minderjarigen. Volgens de VN-mensenrechtenrapporteur voor Iran heeft het land vorig jaar 670 mensen terechtgesteld. Daarvan zijn er 249 in het geheim uitgevoerd, meldt de rapporteur.

Twintig landen voerden executies uit; drie minder dan in 2010. Amerika is het enige westerse land waar doodvonnissen werden voltrokken. In Japan waren er voor het eerst sinds 19 jaar geen terechtstellingen.