Al-Jazeera krijgt video moorden Merah

Het Parijse kantoor van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera heeft een usb-stick ontvangen waarop beelden staan die Mohammed Merah heeft gefilmd tijdens zijn drie moordpartijen. Het is een 25 minuten durende compilatie van de moorden op soldaten in Toulouse en Montauban, en van de schietpartij voor de joodse school in Toulouse van vorige week maandag, waarbij vier doden vielen. Op de achtergrond is religieuze Arabische muziek te horen en er worden verzen uit de Koran voorgelezen.

De Parijse bureauchef van de nieuwszender, Zied Tarrouche, heeft een kopie van de beelden overhandigd aan de antiterrorisme-eenheid van de Parijse politie die bezig is met het onderzoek. De bureauchef zegt nog niet te weten of hij de beelden gaat uitzenden, omdat ze van een uitzonderlijke wreedheid zijn. Hij is hierover in overleg met de directie van de zender in Qatar. President Sarkozy vroeg vanmorgen de beelden niet uit te zenden of anderszins te verspreiden.

Het pakketje met de usb-stick en een handgeschreven brief blijkt woensdag in een dorp buiten Toulouse te zijn gepost. Dat kan niet zijn gedaan door Merah of zijn broer.

De vader van Mohammed Merah heeft ondertussen aangekondigd een aanklacht te willen indienen tegen de Franse staat. Hij beschuldigt het overvalteam van de Franse politie dat zijn zoon heeft doodgeschoten, van moord. Minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé zei vanochtend op de radio dat het „van wijsheid zou getuigen te zwijgen als je de vader bent van een dergelijk monster”.

Sarkozy kondigde gisteren aan dat Yousuf al-Qaradawi niet welkom is in Frankrijk. Qaradawi, een van de belangrijkste sunnitische geestelijken die zetelt in Qatar, zou op 6 april in Parijs spreken op een congres van moslimorganisaties. Qaradawi werd eerder de toegang tot Groot-Brittannië geweigerd en mag sinds 1999 de VS niet meer in.