Aantrekkelijke statistieken

Hans Rosling wekt statistieken tot leven in animatiefilmpjes.

The joy of stats Canvas, 22:05-23.05 uur

Het gemiddelde jaarinkomen van een Chinees is iets meer dan 4.000 dollar. Zijn levensverwachting ligt rond de 74 jaar. Twee eeuwen geleden werd een Chinees ongeveer 30 jaar oud werd, en verdiende hij 1.500 dollar per jaar. Een Nederlander destijds was beter af met een leeftijdsverwachting van rond de 40 en een inkomen van omgerekend 3.000 dollar per jaar. Tegenwoordig echter schelen we niet zoveel meer met bijvoorbeeld de provincie Shanghai in China.

Als u als lezer na zoveel getallen nog steeds geboeid aan het lezen bent, bent u vermoedelijk een van de weinigen. Statistiek is niet echt sexy. Dat is waarschijnlijk precies wat Hans Rosling (1948, Uppsala, Zweden) dacht toen hij de Gapminder Foundation oprichtte. Dit bedrijf ontwikkelde de Trendalyzer-software die statistieken omzet in bewegende en interactieve animaties. Rosling, afgestudeerd in medicijnen en statistiek en adviseur voor VN-kinderorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft zo een boeiende techniek ontwikkeld om zijn vaak serieuze en ingewikkelde boodschap – de samenhang tussen armoede, scholing, levensverwachting, voeding enzovoort – op een attractieve wijze te presenteren. Het show don’t tell-principe in optima forma.

Als er een bumpersticker verzonnen zou moeten worden voor zijn manier van statistieken presenteren, zou deze waarschijnlijk ‘No More Boring Data’ luiden.

    • Marien Jonkers