'Zonnestroom is niet te stoppen'

Solar Total kwam eind 2011 in financiële problemen. Het bedrijf werd gered met een kapitaalinjectie en richt zich nu op de consumentenmarkt voor zonnepanelen.

De Nederlandse zonne-energiesector heeft het zwaar. Verschillende zonnepanelenfabrikanten kwamen dit voorjaar naar buiten met berichten over financiële problemen. Zo ook paneleninstallateur Solar Total.

Het bedrijf kwam eind 2011 in de problemen toen een grote afboeking gedaan moest worden gedaan op de voorraad zonnepanelen van het bedrijf. Uiteindelijk boden de private equitytak van de Rabobank en het investeringsfonds SET Venture Partners een helpende hand. Van de 18 miljoen euro tellende schuld van Solar Total werd 7 miljoen omgezet in aandelen, waardoor het bedrijf kon blijven draaien.

Mike van der Wallen, directeur van Solar Total, vindt de vergelijking van zijn bedrijf met noodlijdende of failliete zonnepanelenfabrikanten zoals Helianthos, Scheuten Solar of Solland Solar echter niet op zijn plaats. „Wij houden ons bezig met de verkoop en installatie van panelen. Dat is een hele andere activiteit dan de fabricage van panelen. De vergelijkingen met Nederlandse zonnepanelenfabrikanten die nu in zwaar weer zitten gaan daarom niet op”.

Wat is er in 2011 met Solar Total gebeurd?

Van der Wallen: „Solar Total is in de periode 2006-2011 snel gegroeid. Vanuit onze standplaats in België zijn we uitgewaaierd naar West- en Zuid-Europa, en daarbuiten: naar Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Zuid-Afrika. Toen in Frankrijk en Italië vorig jaar een aantal subsidieregelingen voor de bouw van zonne-energiecentrales abrupt werden stopgezet, gingen een aantal grote projecten waar wij aan meewerkten niet door. Voor die projecten hadden wij al wel zonnepanelen gekocht. Door de wereldwijde prijsdaling van zonnepanelen werd onze voorraad snel minder waard en moesten we een grote afboeking doen. Uiteindelijk was het bedrijf nauwelijks nog solvabel. Gelukkig zagen een aantal investeerders genoeg toekomst in Solar Total om ons vers kapitaal te verstrekken en het voortbestaan van de onderneming te garanderen”.

Wat is de nieuwe strategie van Solar Total?

„We gaan ons vooral richten op zonnepanelen voor particulieren, in Nederland, België, Duitsland en Italië. Uit Frankrijk, Engeland en Spanje hebben we ons dus teruggetrokken. We willen vooral actief zijn in markten die niet al te subsidieafhankelijk zijn, omdat we onze vingers natuurlijk niet een tweede keer willen branden”.

Wat is de toekomst van de Nederlandse zonne-energiesector?

„De prijsdruk vanuit China is gigantisch. Wij kunnen nooit zulke goedkope panelen maken als zij. Nederland moet zich richten op de verkoop en installatie van zonnepanelen en op het ontwikkelen van de achterliggende technologie. Ik was vorige week op bezoek bij een aantal leveranciers in China en die maken gebruik van techniek die in Nederland is uitgevonden”.

Welke rol is weggelegd voor de overheid om het gebruik van zonne-energie te stimuleren?

„Zolang consumenten maar kunnen salderen (stroom terugleveren aan het net tegen marktprijs, red), zal de markt zich snel blijven ontwikkelen. Nederland loopt voorop. Zonnestroom is hier voor consumenten inmiddels concurrerend met gewone stroom. Subsidies zoals feed-in tariffs (gegarandeerde prijs voor teruggeleverde stroom, red) werken vooral verstorend. Ik zou dan ook liever zien dat de Duitse regering het Nederlandse voorbeeld overneemt, wat inhoudt dat ze geen feed-in tariffs hanteren maar wel het salderen toestaan. Dat is een stuk efficiënter en eerlijker”.