Wade accepteert nederlaag verkiezingen Senegal - ‘testcase voor democratie’

Een aanhanger van Macky Sall viert de verkiezingszege in de straten van Dakar. Foto Reuters / Joe Penney

De lang dienende president Abdoulaye Wade heeft zijn nederlaag in de presidentsverkiezingen in Senegal geaccepteerd. Hij betuigde respect aan de democratie in het West-Afrikaanse land door zijn rivaal Macky Sall te feliciteren met diens overwinning.

Wade mocht eigenlijk niet meedoen omdat een derde termijn bij de grondwet verboden was. Maar deze werd aangepast voor de verkiezingen wat bij de eerste stemronde tot hevige rellen en doden leidde. Vannacht zijn duizenden inwoners van de hoofdstad Dakar de straat op gegaan om het vertrek van Wade te vieren.

De Senegalese staatstelevisie meldt volgens Reuters dat Wade de vertrekkende president Sall heeft gebeld om hem te feliciteren. Een woordvoerder van Wade zei dat “het hele land gewonnen heeft”. De 85-jarige president zou de stem van het volk nu respecteren.

Verkiezingen waren testcase voor Senegals democratische traditie

De verkiezingen zijn onwillekeurig een testcase geworden voor Senegals democratische traditie, aldus onze correspondent Pauline Bax:

“Twaalf jaar geleden werd Wade op het schild gehesen als de man die sukkelend Senegal nieuw leven zou inblazen. Hij was de favoriete kandidaat van de vele werkloze jongeren die het vertrouwen in de politieke elite hadden verloren. De verkiezingen van 2000 waren de eerste in postkoloniaal Afrika waarin een gekozen staatshoofd zonder tegensputteren zijn verlies nam en plaats maakte voor een rivaal. Dat maakt Senegal bijzonder: het is een ‘democratische uitzondering’ in een continent dat geteisterd wordt door staatsgrepen en verkiezingsgeweld.”

Verzet jongeren tegen Wade succesvol

In de aanloop naar de verkiezingen hielden jongeren twee weken lang bijna dagelijks demonstraties in de hoofdstad Dakar die uitliepen op botsingen met de politie. Daarbij vielen zeker zes doden. De woede richtte zich volgens onze correspondent op president Wade en de litanie van klachten is lang.

“Er is woede over zijn gesleutel aan de grondwet, waardoor hij ondanks twee voltooide ambtstermijnen toch kan meedoen. Hij bestelde een luxe auto voor de hoogste rechter die zich over de grondwet moest uitspreken. Hij schonk een vermogen aan de belangrijkste moslimleiders, de marabouts die in diep religieus Senegal vereerd worden als gidsen van de goede moraal. Hij wil duidelijk dat zijn zoon, een halfbloed die geen Wolof spreekt, hem opvolgt.”

Wie is nieuw gekozen president Sall?

Bax:

“Macky Sall was lange tijd een protegé van president Wade. Hij maakte razendsnel carrière in diens partij en kreeg in 2001 de lucratieve post van minister van Energie en Mijnbouw toegeschoven. Drie jaar later werd hij premier. Als campagnedirecteur hielp hij Wade in 2007 zelfs aan een tweede ambtstermijn.”

De tweede verkiezingsronde verliep gisteren overigens relatief rustig.

    • Jules Seegers