VJ Movement: De Senegalese muzikanten van Allah

VJ Movement Senegal

Senegal is het enige land in West-Afrika waar nog nooit een staatsgreep is gepleegd. Ook na de verkiezingen van afgelopen zondag ziet het er naar uit dat de nieuwe president een gekozen staatshoofd zal zijn.

Na twaalf jaar vertrekt Abdoulaye Wade. Op zijn 85ste kan hij met pensioen. Hij maakt plaats voor de 35 jaar jongere Macky Sall. Die beloofde onmiddellijk dat hij de president wordt van alle Senegalezen, maar krijgt te maken met stijgende voedselprijzen en hoge werkloosheid.

VJ Movement wil deze week een klein maar mooi Senegalees fenomeen onder de aandacht brengen: de Baye Falls. Ze zien eruit als Rasta’s en hun muziek lijkt op rasta muziek. Maar ze zijn moslim, net als 94% van de bevolking. Ze leven een spiritueel leven, maar ze bidden niet vijf keer per dag. Sommigen noemen hen uitvreters, zelf zien zij hun spiritualiteit als een belangrijke bijdrage aan de Senegalese samenleving.

VJ Movement correspondente Ricci Shryock maakte een portret van de Baye Falls.

Voor ondertiteling klik je in de video op cc.

Lees hier meer over de samenwerking tussen VJ Movement en nrc.nl. Als je zelf een idee hebt voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.